Csökkent a hazai Siemens-eredmény

Csökkent az árbevétele a hazai Siemens-csoportnak a szeptember végén zárult üzleti évében. Ebben nagy szerepe volt, hogy a korábban átadott gönyűi gázerőmű nagyon megnyomta a pénzügyi mutatókat. A cég elnök-vezérigazgatója megjegyezte: tárgyalnak a kormánnyal egy együttműködési megállapodásról. Ennek részleteiről azonban nem árult el semmit, mondván a folyamat elején tartanak.

A kedvezőtlen gazdasági eredmények stabil üzleti évet zárt szeptember végén a magyarországi Siemens-csoport – fejtette ki szerdai sajtótájékoztatón Dale A. Martin elnök-vezérigazgató. Az új megrendelések állománya növekedett 330,87millió euróról 333,84 millióra, ugyanakkor az árbevétel 342,8 millió dollárról 311,7 millió euróra csökkent. E mellett az adózás előtti profit is mérséklődött 32,8 millió euróról 18,7 millió euróra. Mindez azzal magyarázható – tette hozzá a vezérigazgató –, hogy az elmúlt évben adták át az E.On számára a gönyűi gázerőművet, amely abban az évben kiemelkedő forgalmat és eredményt hozott a hazai vállalatcsoport számára.

Az egészséges vállalatfejlődési folyamatokat mutatja, hogy Siemens Zrt. exportbevétele az importot meghaladó mértékben tudott bővült, s ez a folyamat tartósnak mondható. Ezen fölül a munkavállalók száma az elmúlt évben mintegy 100 fővel, 2036-ra gyarapodott. Dale A. Martin szerint egyébként éppen a jól képzett szakemberállományuknak köszönhető, hogy a megrendelés-állományok tartósan emelkedik.

Megjegyezte a gönyűi erőmű nagy projekt volt, ezzel együtt azért az elmúlt üzleti évben is akadtak jelentős projektjeik, így a kecskeméti Mercedes-gyár fényezőüzemének és a győri Audi karosszériaelem-táróló létesítményének kialakításában is részt vettek. Ezen felül meghatározó projektek valósultak meg közreműködésükkel a Mol algyői üzemében is. A vezérigazgató elmondta, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai beszállítók aránya, amely ma a hazai csoporton belül már eléri a 84 százalékot.

Kérdésre válaszolva a Dale A. Martin elmondta, hogy „tudomásuk van” a kormánnyal való együttműködési megállapodás megkötéséről. Ezzel kapcsolatban éppen kedden voltak egyeztetések. Ennek részletes tartalmát firtató kérdések elől azonban kitért, mert mint mondta: nagyon a folyamat elején vannak, s a Siemens helyzete egyébként azért is speciális, mert közbeszerzéseken is szoktak indulni. (Á. A.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.