Kiugróan dráguló hazai energiatermelés

Az ipar termelői árai augusztusban - négy hónapja először - átlagosan kissé csökkentek. Éves szinten 9 százalékos a drágulás: a számot ismét csak az energetikai ágazat húzta felfelé.

Az ipari termelői árak augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest, míg az egy évvel korábbihoz mérten 9,0 százalékkal nőttek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Augusztusban ezzel tovább gyorsult az ipari termelői árak május óta tartó emelkedése, míg havi szinten négy hónapja először csökkentek az árak.

Az ipar belföldi értékesítési árai 2010. augusztusában 0,3 százalékkal voltak magasabbak az előző havinál. A 2009. augusztusihoz képest 10,5 százalékkal nőttek.

Az ipar exportértékesítésének árai a júliusinál 0,6 százalékkal alacsonyabbak voltak. Ez először csökkent március óta. Éves összevetésben negyedik hónapja gyorsul a növekedés és 7,6 százalékra emelkedett augusztusban. A forint euróhoz viszonyítva 0,9, az amerikai dollárhoz képest 2 százalékkal erősödött egy hónap alatt. A tavaly augusztusi árfolyamával összevetve pedig az euróhoz mérten 4,3, a dollárhoz viszonyítva 15,2 százalékkal gyengült.

Az első nyolc hónapban az ipari termelői árak 2,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A belföldi termelői árak 5,8, az exportárak viszont csak 0,1 százalékkal emelkedtek.

Idén augusztusban a legnagyobb mértékben, 0,6-1 százalékkal az egyéb feldolgozóipari termékek, az élelmiszerek, illetve a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás árai nőttek.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai augusztusban az előző havinál 0,2 százalékkal voltak nagyobbak, a víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai változatlanok maradtak.

Tizenkét havi összehasonlításban a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 6,5 százalékos áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb, 21,4 százalékos mértékben a kokszgyártás-kőolaj-feldolgozásban, míg a vegyianyagtermék gyártásában 16,7 százalékkal, a kohászat-fémfeldolgozásban pedig 14,1 százalékkal emelkedtek az árak.

Az átlagosnál kisebb áremelkedés volt a villamos berendezés, a számítógép, elektronikai, optikai, illetve az egyéb feldolgozóipari termékek gyártásában.

Tavaly augusztushoz viszonyítva nagymértékben, 3,7-2,7 százalékkal csökkentek az árak a textil- és bőriparban, valamint az élelmiszeriparban. A többi feldolgozóipari ágazatban az árak 0,2 és 1,9 százalék közötti arányban lettek magasabbak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 14,9, a víztermelés, -kezelés, -ellátásé 4,7 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül augusztusban beruházási javak árai 0,7, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,1 százalékkal haladták meg a júliusit. Az előző év azonos hónapjához mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 14,2, a beruházási javakat előállító ágazatokban 2,8 százalékkal emelkedtek az árak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.