Csökkenő gázárak - külföldön

A Nemzetközi Energia Ügynökség vezető közgazdásza Magyarországon közölte: a szervezet nemzetközi szinten a gázárak csökkenésére számít.

Nagyon komoly fejlődést lát a magyar energetikában Fatih Birol, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza. A legfejlettebb országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) mellett működő szervezet legújabb globális előrejelzését a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban mutatta be a múlt héten, Kovács Pál, a tárca energetika helyettes államtitkára oldalán.

A helyszín nem véletlen: most végzik ugyanis Magyarország felülvizsgálatát is. Lapunk kérdésére Fatih Birol közölte: itteni tapasztalataikat csak később részletezik, de a gázellátásban feltétlenül több lábon állást javasol. Ennek érdekében figyelmünkbe ajánlja a nemzetközi folyékonygáz-lefejtőket.

Megjegyezte: a hosszú távú gázszállítási szerződések újratárgyalásakor (ilyen nekünk Oroszországgal van) egyre több állam igyekszik az árképletet függetleníteni a nemzetközi olajáraktól. Ez globális elemzésükből is visszaköszön: szerintük ugyanis a nemzetközi olajárak a jövőben felfelé, míg a gázé - a túlkínálat miatt - lefelé indulhatnak.

Kérdéses, hogy a válság elmúltával mi következik: a trendeket elsősorban Kína és India határozza meg. Kiemelten fontosnak tartják a klímaszempontok, a fenntarthatóság érvényesítését, így a megújulóenergiaipar állami ösztönzését.

A szomszédos Magyar Tudományos Akadémián ezzel egy időben jelentette be Bencsik János, a tárca államtitkára, hogy újjáalakul a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, illetve társadalmi vitára bocsátják az uniónak hamarosan benyújtandó Megújuló Nemzeti Cselekvési Tervet. Az államtitkár a fenntarthatóságot a magyar energiapolitika egyik fő pillérének nevezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.