Csökkenő forgalom és létszám a logisztikai topcégeknél

Az ágazat toplistásainál egy év alatt 5,5 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma és ennél is nagyobb mértékű volt a piacvezető eredményének romlása.

Az árbevételük alapján rangsorolt logisztikai cégek 2012-es listáját - az előző évhez hasonlóan - a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. vezeti, a második helyen sem történt változás: maradt a Waberer's International Zrt. Az előző évhez képest egy hellyel előbbre lépett és harmadik lett a Rail Cargo Hungaria Árufuvarozási Zrt., negyedik lett a MÁV-Trakció Vasúti Vontatási Zrt., derül ki a Bisnode üzleti információszolgáltató által a logisztikama.hu szakportálnak készített Szállítmányozói TOP 50-es összeállításból.

Amíg a TOP 50 cég összesített - 920 milliárd forintnyi - árbevétele szinte nem változott 2011-hez képest, addig az adózott eredmények jelentősen, 13 százalékkal estek vissza. Például az első helyezett társaság vesztesége 2012-ben 6,5 milliárd forintra rúgott, szemben az előző évi 12,8 milliárdos nyereséggel.

Az ágazat toplistásai a foglalkoztatottságot tekintve sem zártak jó évet 2012-ben, ugyanis az alkalmazotti létszám 5,5 százalékkal lett kevesebb. Az első ötven cég összesen 39 313 főt foglalkoztatott 2012-ben, ebből a legnagyobb foglalkoztató (18 750 dolgozóval) a MÁV. Az első ötven között a legkisebb alkalmazotti létszámmal (öt fővel) pedig az egyéb szállítást kiegészítő szolgáltatást végző, amúgy a harmincötödik helyet elért Petrolsped Szállítmányozási, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. rendelkezett.

Az összeállítás készítésének idején, 2013 őszén rendelkezésre álló 2012-es adatok alapján összeállított 50-es listába azon vállalkozások kerülhettek be, amelyek árbevétele teljes egészében vagy nagyobb részben a szállítmányozásból származik. Az első négy helyezett hat évre visszamenő adatait vizsgálva 2012-ben az előző évinél kisebb árbevétellel lehetett feljutni a dobogó legfelső fokára (167 313 millió forinttal, szemben 173 158 millióval). Egyébként is sokat elárul a szállítmányozói piacról, hogy az évek óta legjelentősebb szereplőjének tavalyi árbevétele 16 százalékkal marad el az öt évvel ezelőttitől.

Nem kedvezőbb a kép az adózott árbevétel szempontjából sem: az első helyezettnél 2012-ben ez mínusz 6504 millió forintra rúgott, szemben az előző évi 12 898 milliós plusszal. Igaz, ennek számtalan oka lehet (például egy nagy beruházás), ráadásul évről évre jócskán változik is a helyzet, hiszen – ugyanezt a céget vizsgálva – 2010-ben a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. az ideinél majdnem hétszer nagyobb veszteséget könyvelt el. De ha az idén és tavaly is másodikként befutó eredményeit vesszük górcső alá, akkor is nagy ugrásokat látunk. A Waberer’s International Zrt. 2012-ben 70 033 millió forintos árbevétel mellett 5719 millió forintos adózott eredményt ért el, egy évvel korábban viszont 86 437 millió forintos árbevétel után 585 millió forint volt az adózott eredménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.