Csökkenő belföldi árak

Szeptemberben általában alacsonyabbak voltak a belföldi árak, mint augusztusban - közölte a statisztikai hivatal.

Az ipari termelői árak szeptemberben az előző havihoz képest 0,9 százalékkal mérséklődtek - a trend második hónapja tart -, az egy évvel korábbihoz mérten 7,9 százalékkal nőttek, alacsonyabb ütemben mint a megelőző két hónapban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A belföldi értékesítési árak havi szinten 0,7 százalékkal csökkentek. Az előző hónapban még 0,3 százalékkal nőttek. Éves összehasonlításban 9,7 százalékkal emelkedtek az augusztusi 10,5 százalékos növekedés után.

Az ipari exportértékesítés árai az augusztusinál 1,1 százalékkal alacsonyabbak voltak, a 2009. szeptemberit 6,2 százalékkal haladták meg.

A forint egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 0,4 százalékkal gyengült, az amerikai dollárhoz képest 0,7 százalékkal erősödött; a 2009 szeptemberében jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 3,8 százalékot, a dollárhoz viszonyítva 15,7 százalékot vesztett értékéből.

A feldolgozóipari ágazatokban a belföldi árszínvonal 0,5 százalékkal emelkedett havi szinten; a legnagyobb mértékben az élelmiszeripari termékek (1,9 százalék) és a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (0,8 százalék) árai nőttek. A járműgyártásban 1,7, a vegyianyag, termékgyártásában 0,7, a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint a gép, gépiberendezés-gyártásában 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak az augusztusinál.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai szeptemberben 2,1 százalékkal alacsonyabbak, a víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai 0,1 százalékkal magasabbak voltak.

Egy évvel korábbi összehasonlításban a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 7,1 százalékos áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (26,7 százalék), a vegyianyag, termékgyártásában (13,8 százalék), valamint a kohászat, fémfeldolgozásban (13,1 százalék) nőttek az árak.

2009 szeptemberéhez viszonyítva csökkentek az árak a textil- és bőriparban (2,8 százalék), a járműgyártásban (0,9 százalék), valamint az élelmiszeriparban (0,1 százalék).

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2010 szeptemberében az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 1,6 százalékos csökkenés, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,6 százalékos árnövekedés mutatkozott.

A beruházási javak árai 0,4 százalékkal mérséklődtek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 1,1 százalékkal emelkedtek. 2009 azonos hónapjához mérten az árak az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 13 százalékkal, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,6 százalékkal emelkedtek. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 0,3 százalékkal alacsonyabb árakat mértek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.