Csökkenhetnek az üzemanyagárak

A nemzetközi tőzsdék esése és a forinterősödés hatására jövő hét szerdán a benzin 4-6, a gázolaj 3-4 forinttal lehet olcsóbb - írja a GKI Energiakutató.
Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti átlagos változás alapján október 21-én, szerdán 4-6 forintos benzin- és 3-4 forintos dízelárcsökkenést vár a GKI Energiakutató. Utóbbi esetében figyelembe veszik a pénteki 4 forintos csökkenést is. Így a benzin literenkénti ára 335, a gázolajé 341-343 forintos szintre kerülhet.

Az október 12-október 16-i héten a nálunk irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára a 48-52 dollár között változott: heti átlag közel két és fél dollárral csökkent, bár a hét végén emelkedésbe váltott. A héten a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) után a Kőolaj-Exportáló Országok Szervezete (OPEC) is a kitermelés növeléséről adott számot. Emellett az amerikai és európai kőolajkészletek is több éves csúcson állnak. Így el is tűnt az a múlt heti vélemény, hogy az olajár elérte a mélypontját és a továbbiakban már csak felfelé mehet. A tőzsdéken a hosszabb határidőkre vonatkozó kőolajbefektetések összege emelkedett, de a határidős árak nem nőttek tovább. Az októberi OPEC-tárgyalások előtt és után még megmozdulhat a piac, de ennek kicsi a valószínűsége. Azerbajdzsán se fogadta el az az OPEC-találkozóra szóló meghívást. Az amerikai kőolajárat pénteken az mozgatta, hogy tovább, ezúttal tízzel csökkent az ottani kőolajfúrások száma. Bár a kitermelés mennyiségén ez csak kicsit változtat. A dollár némileg gyengült a vezető devizákkal szemben, ami áremelő hatású.

A Reuters adatközlése alapján a benzin ára a nálunk irányadó mediterrán piacon heti átlagban 5 százalékkal, a gázolajé 5,7 százalékkal süllyedt. Ez tendenciájában megegyezett a Brentével. Az üzemanyagpiacokon az európai benzinkivitel lehetőségei tovább szűkültek, mivel az Egyesült Államok piaca jóval kevesebbet igényel. A közel-keleti finomítókban szintén fokozatosan befejeződnek a felújítások, amelyek így visszatérnek a termelésbe. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges. Az előrejelzések szerint az amerikából származó gázolaj behozatala várhatóan mérséklődik az ősz folyamán, de Oroszországból, Ázsiából és a Közel-Keletről bőséges a behozatal. Az európai belső árakat viszonylag magasan tartja, hogy a Rajna vízszintje továbbra is sekély.

A dollár 272,4 forint körül ingadozott: egy dollárért 4,3 forinttal, 1,6 százalékkal kellett kevesebbet adni, mint egy héttel korábban. Ez a hatás erősíti a magyarországi árcsökkentést.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 16, a gázolaj ára 14 százalékkal csökkent. A havi átlagkeresetből 23 százalékkal több benzint és 22 százalékkal több gázolajat vásárolthatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.