Csökkenhetnek az üzemanyagárak

A jövő héten a benzin és a gázolaj ára is csökkenhet: előbbié nagyobb, utóbbié kisebb mértékben - jósolja a GKI Energiakutató.

Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti átlagos változását figyelembe véve július 22-én, szerdán 5-7 forintos benzin- és 2-3 forintos dízelárcsökkenést jelenthetnek be - közölte a GKI Energiakutató. Így a benzin ára 387-390, a gázolajé 365-367 forint között változhat. 

A Brent spot kőolaj ára a héten 56-58 dollár között változott, heti átlagban közel egy dollárral, másfél százalékkal nőtt. A piacot a bizonytalanság jellemezte, mivel a görög rendezés és a kínai tőzsde árfolyamainak stabilizálása mérsékelte az árnövekedési várakozásokat, az iráni tárgyalások lezárása pedig erősítette az árcsökkenésre vonatkozó jövőbeli elképzeléseket. A pénteki jelentés szerint ismét csökkent az amerikai kőolajfúrások száma, ez inkább az áremelkedésre adott várakozásokat támogatta. A piaci túlkínálat továbbra is jelentős, sőt a hírek szerint egy iráni szupertanker, 2 millió hordó kőolajjal, amely jó fél éve várakozott iráni vizeken, Ázsia felé vette az irányt a tárgyalások lezárása után.

A Reuters adatközlése alapján a július 13 - július 17-i héten a benzin ára a mediterrán piacon heti átlagban 5,3 százalékkal, a gázolajé 2,2 százalékkal lett alacsonyabb. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt heti átlag 0,6 százalékkal erősödött a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagpiacokon továbbra is erős a kereslet, gyakorlatilag ugyanannyi benzin áramlik ki Európából főképp az észak és a dél-amerikai kikötőkhöz, mint amennyi dízel érkezik Európába. Az elemzők és a Nemzetközi Energia Ügynökség ismét jelezte, hogy a nyári kereslet növekedése rövidesen eltűnik, s a második félévre jóval mérsékeltebb igénynövekedés várható, amely valószínűleg hat majd a benzin árára.

Emellett idén több új finomítói kapacitás lép üzembe, mint amennyit kivonnak a termelésből. Így az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában jelentős kapacitásbővülésre lehet felkészülni főképp a negyedik negyedévben. A fenti véleményekkel szemben érdemes kiemelni azt a véleményt, hogy a tőzsdei határidős kereskedésben továbbra is magasabbak a távolabbi határidőre vonatkozó árak, mint a rövidebb lejáratúak, ezért szívja fel a kereslet a kínálatot, mert a határidős árkülönbségek (bár csökkenőek) a spekulációs célú tárolást lehetővé teszik. A földközi-tengeri térség piacára egyre több benzin és dízel érkezik, így fokozatosan mérséklődik az európai mellett az arab és az afrikai keresleti nyomás. Egyik üzemanyagfajta sem követte az olajár stagnálását.

A forint árfolyama a július 13 - július 17-i héten 283,5 Ft/dollár körül ingadozott, összességében közel két forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A hét utolsó két napján a forint gyengült a dollárhoz viszonyítva.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 6, a gázolajé 12,5 százalékkal csökkent. A nettó átlagkeresetből most 6 százalékkal több benzint és 15 százalékkal több gázolajat lehet vásárolni, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.