Csökkenhet a beruházási kedv

A beruházások vártnál erőteljesebb tavalyi visszaesése után az idén sem várnak érzékelhető javulást az elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene 2009-ben 8,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2008-ban, 2009 negyedik negyedévében 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Barcza György a K&H Bank vezető elemzője szerint elsősorban az építőipari és ingatlanpiaci lejtmenet miatt lettek a vártnál is rosszabbak a tavalyi beruházási adatok, ám más, beruházási szempontból jelentős ágazatok sem tudtak javítani a statisztikán.

Az idei kilátásokat az elemző ugyancsak borúsnak látja, a beruházások 5-6 százalékos csökkenésére számít. Hozzátette azt is, hogy korábban a K&H Bank csak 2 százalékra becsülte a beruházások idei csökkenési ütemét. Azért rontottak előrejelzésükön, mert a Pénzügyminisztériumnál nagyobb GDP visszaesésre számítanak 2010-ben.

Mind a tavalyi, mind pedig a 2010-es rosszabb beruházási adatokért azt a kormányzati politikát okolta Barcza György, amely szerinte kizárólag az IMF által kijelölt költségvetési célok megvalósítására koncentrált, míg a versenyképesség javítását elhanyagolta.

Az elemző szerint a negatív tendencián például adócsökkentéssel lehetne javítani, ám erre a közeli jövőben nem lát esélyt, és attól tartott, hogy a romló versenyképességi folyamatok később sokkszerű állapotot idézhetnek elő.

Barta György a CIB Bank elemzője a vártnál nagyobb beruházás csökkenés egyik fő okaként a vállalkozói hitelezés szűkülését említette, a fiskális kényszer miatt jelentősen nyomott belső kereslet mellett. Szerinte a beruházások alacsony szintjén a külső konjunktúra beindulása sem fog majd érdemileg javítani. Hozzátette: ágazati szinten jelentős eltérések lehetnek 2010-ben a beruházási hajlandóságot tekintve: az exportőr cégeknél már megindulhat a növekedés, míg a belső piacra termelő cégeknél tartósan alacsony maradhat a volumen.

A beruházások 2009 negyedik negyedévi 11 százalékos visszaesésének egyik indoka, hogy a Magyarország külpiacain tapasztalt újrakészletezési hullám lelassult - mondta Barta György. Az elemző az idén kétszázalékos visszaesésre számít a beruházásoknál.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.