Csökkenhet a benzinár

A benzinár a héten nagyot zuhant a világpiacon, de a görög válság, illetve a forint gyengülése miatt a jövő héten a hazai kutakon akár el is maradhat ennek érvényesítése - jósolja a GKI Energiakutató.

Szerdán akár három forinttal csökkenhet a benzintarifa, bár a termék ára - a gázolajhoz hasonlóan - akár változatlan is maradhat - jósolja a GKI Energiakutató. Ennek megfelelően a jövő hét második felében a benzin átlagára 386-389, a gázolajé 379 forint körül alakulhat literenként. A változás mértéke jelentősen függ attól, hogy a Mol mennyire tart a görög válság hatásaitól.

A héten a Brent-kőolaj hordónkénti ára 58-61 dollár között változott, átlagosan minimális, 10 centes emelkedéssel, a hét második felében csökkenést mutatva. Ezt az elemzők az európai és az amerikai készletek emelkedésével, az amerikai olajfúrások számának kis mértékű csökkenésével magyarázzák. Más oldalról felhívják a figyelmet arra, hogy a bőséges kínálat mellett a terrortámadások és a görög válság bizonytalanná tehetik az olajpiacot.

A benzin a nemzetközi piacon 6 százalékkal lett olcsóbb, a gázolajár viszont 0,3 százalékkal csökkent. A forint 0,6 százalékkal gyengült a dollárhoz képest. Az irányadó földközi-tengeri piacra egyre több áru érkezik, így fokozatosan mérséklődik a jelentős arab, ázsiai és dél-amerikai benzinigény okozta feszültség. A benzin és a gázolaj áralakulása így a héten eltért az olajárétól, ami nem változott. Így a termékek piacát inkább a a kereslet-kínálati viszonyok változása módosította. Elemzők szerint az év második fele az igénynövekedés mérséklődését hozhatja, ami árcsökkenést valószínűsít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.