Csökkenésbe fordulhat az üzemanyagár

Az elmúlt hetek nemzetközi olaj- és hazai üzemanyagáremelései után jövő hét szerdától akár csökkenésbe is fordulhat a termékek ára - különösen a gázolajé.
Jövő hét szerdán akár 4-5 forinttal is csökkenhet a gázolaj ára - jósolja a heti piaci ár- és árfolyam-változások alapján a GKI Energiakutató. A benzinár is mérséklődhet, de legfeljebb 3 forinttal. Így a benzin ára 335, a gázolajé pedig 337 forint körül állhat be átlagosan literenként.
Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

Az augusztus 29-szeptember 2-i héten az Európában irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 44-48 dollár között ingadozott, heti átlag 1,7 dolláros, 3,5 százalékos csökkenést mutatva. Ez az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed várható kamatemelése miatt alakult ki, de a várakozásokat meghaladó kőolaj-készletnövekedés is hozzájárult. Az elemzők egyre kevésbé bíznak az olajtermelő országok szeptember végi találkozójának sikerében. A pénteken megjelent amerikai foglalkoztatási adat viszont csökkenő bővülést mutatott, így várhatóan a Fed mégse emel kamatot 1-2 hónapon belül. Ezért pénteken a dollár gyengülésbe, az olaj pedig erősödésbe fordult. Az olajár-csökkenéshez az is hozzájárult, hogy a befektetők egy része eladással tette zsebre nyereségét. Elemzők rámutatnak, hogy a kurzust most olyan, korábban fontos tényezők se befolyásolták, mint a Mexikói-öbölbeli hurrikán, vagy az, hogy az amerikai kőolajfúrások száma eggyel nőtt.

A hosszabb határidőkre vonatkozó olajárak szerint az idei év harmadik negyedévében a 3 hónapos határidős olajár várható átlaga nem haladja meg az 50 dollárt, így sor kerül a hazai jövedéki adó emelésére 2016. október 1-től - állapítja meg a GKI Energiakutató.

 

A nálunk irányadó mediterrán piacon a benzin ára heti átlag fél, a gázolajé pedig 5,4 százalékkal csökkent - közli a Reuters. Az európai benzinkivitel lehetőségei erősödtek, mivel az Egyesült Államokban több finomító karbantartás és hurrikán-veszély miatt leállt. Így az európai benzinkészletek csökkentek. Folytatódott az európai dizel- és tüzelőolajkivitel és -behozatal is: az főképp Ázsiából erősödik az európai finomítói leállások miatt.

A forint 0,9 százalékkal, 2,5 forinttal gyengült a dollárhoz képest: az árfolyam 277 korül ingadozott. Ez mérsékli az árcsökkenési nyomást.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 2, a gázolajé pedig 0,6 százalékkal csökkent. Az átlagkereset emelkedése folytán abból most 11 százalékkal több benzint és 10 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve - közli a kutatóintézet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.