Csökken az export, szinten az import

Valamelyest csökkent az exportunk euróban, az import nem változott. A külkereskedelmi mérleg többlete elmaradt az elő­ző év azonos időszaki értéktől.

2013 második hónapjában az export euróban számított értéke 1,2 százalékkal csökkent, az importé nem változott 2012. februárhoz viszonyítva - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A külkereskedelmi mérleg többlete elmaradt az elő­ző év azonos időszaki értéktől.

Idén februárban – az első becslés szerint – a kivitel értéke 1925 milliárd forintot (6,6 milliárd eurót), a behozatalé 1729 milliárd forintot (5,9 milliárd eurót) tett ki. A külkereskedelmi mérleg többlete így 16 mil­li­árd forinttal, euróban kifejezve 71 millióval kevesebb az előző év azonos időszakához képest. A februári ki­vitel 76, a behozatal hetven százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Az év első két hónapjában a kivitel összértéke 3815 milliárd forint - szintén előzetes adatok -, a beho­zata­lé 3521 milliárd forint volt. A kivitel és a behozatal forintértéke 1,1, il­letve 0,4 százalékkal csökkent. Vagyis, a január még jobb volt, mint a február, legalábbis az export szempontjából.

De az import is kevesebb volt. A kül­ke­­­res­­kedelmi mérleg 293 milliárd forint aktívumot mutatott, de ez is 29 milliárd forintos romlás a 2012-es első két hónapban regisztrált 322 milliárd forintos többlethez viszonyítva.

A várakozásokat alulmúlja a 672,6 millió eurós külkereskedelmi többlet, legalábbis ha az egy évvel korábbi 70,7 millió euróval magasabb adathoz viszonyítjuk – értékelte a mutatót Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője. Az export euróértéke 1,2 százalékkal, az importé pedig 0,1 százalékkal csökkent egy év alatt, a visszaesést nagymértékben magyarázhatja a szökő- és munkanaphatás.

Az import exporténál kisebb mértékű csökkenését azonban nehezen lehet indokolni, mivel arra utalhat, hogy a belső keresleti komponensek közül pozitív irányú elmozdulás történhetett. Az import januárban megfigyelt megugrását nagyrészt a kőolajbehozatal 50 százalékos növekedése okozta, ami készletfeltöltésre utal, így a készletek alakulása akár pozitívan is hathat az első negyedéves GDP-re.

A fogyasztás ugyan feltehetően kissé élénkült februárban az előző hónaphoz képest, azonban a kiskereskedelmi forgalom még mindig csökkenést mutatott az előző évihez képest, ezért vagy a beruházások, vagy a készletek változása mutathat élénkülést az év elején.

Az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúraindikátorok az európai gazdaság recesszióból való kilábalási folyamatának megtorpanását jelezték, a gyengélkedő külső keresletet azonban a felfutó autóipari termelés részben ellensúlyozhatja, így idén a többlet elérheti a 7,4 milliárd eurót a tavalyi 6,82 milliárd euró többlet után – írja Suppan Gergely.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.