Csökken a tej áfája?

Megszületett a politikai döntés a tej áfájának csökkentéséről – legalábbis a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács információi szerint. A tárgyalások még persze tartanak.

Ha nem sikerül rövid időn belül a tejtermékek áfáját 10 százalék alatti mértékre csökkenteni, akkor a tejfeldolgozók csődök tömegére számíthatnak – jelezte előre keddi sajtótájékoztatóján Mélykúti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács társelnöke. Az Európában példátlanul magas adóteher mellett az ágazat költségeit tovább növeli az elektronikus útdíj bevezetése, hiszen az amúgy sem drága tejet többször és nagy távolságokra kell szállítani.

A kormányzati tárgyalások még nem fejeződtek be, de a terméktanács információi szerint az áfacsökkentéssel kapcsolatban szükséges politikai döntés megszületett.

Jelenleg az élelmiszerek áfája 27 százalékos Magyarországon, egyedül a tej és a kenyér esetében alkalmazzák a kedvezményes 18 százalékos mértéket. Annak legfeljebb csak költségvetési akadálya lehet, hogy ezt a legkisebb 5 százalékos mértékre csökkentsék – ezt ma általánosságban a gyógyszereknél és a gyógyászati segédeszközöknél alkalmazzák hazánkban. Miután az uniós előírások csak azt határozzák meg, hogy két kedvezményes (értsd: az általánosnál kisebb) kulcs alkalmazható, valamint azt, hogy ezekkel milyen termékeket és szolgáltatásokat lehet adóztatni, annak nincs akadálya, hogy ezen belül az Országgyűlés átsoroljon egyes termékeket.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a tej literenkénti felvásárlási ára tavaly 65 és 115 forint között hullámzott, ami jól mutatja a néha túlkínálattal, máskor hiánnyal jellemezhető piac értékítéletét. A terméktanács szerint májusig folyamatosan, de egyre lassuló mértékben fog emelkedni a tej ára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.