Csökken a diákhitel kamata

Július elsején fél százalékkal 8 százalékra csökken a diákhitel kamata, ami minden eddiginél alacsonyabb szint.

Július 1-n fél százalékponttal 8 százalékra csökken a diákhitel kamata - közölte a Diákhitel Központ.

Ez minden eddiginél alacsonyabb szintet jelent. A hitelkonstrukcióban felvehető összegek továbbra is változatlanok.

A közlemény szerint a központ a következetes finanszírozási politikának és a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhetően tudta 10 éves fennállásának legalacsonyabb, július elseje és december 31. között érvényes kamatát meghatározni.

A diákhitel felvehető összegei nem változtak: a költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum havi 40 ezer forintot igényelhetnek. Emellett a negyven év alatti, felsőoktatásban tanulók továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket nemcsak a magyar, hanem a külföldi tanulmányaik folytatása során is - áll a közleményben.

A központ emlékeztet arra is, hogy 2010 nyara óta a tulajdonosi jogokat a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. gyakorolja fölötte, s a pénzintézet szintén előnyös forrásszerzési lehetőséget biztosít a társaság számára.

Felhívják a figyelmet: a központ továbbra sem az adófizetők pénzéből gazdálkodik, hisz forrásait a pénz- és tőkepiacról szerzi. Ehhez állami kezességvállalás is társul. A finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől, illetve nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül a tőkepiacról szerzi.

A forrásszerzés egyik jelentős eszköze az Európai Beruházási Bankkal létrejött harmadik finanszírozási szerződés is. Ez - írják - a 2011-2013-as időszakban maximum 38 milliárd forint összegű, hosszú lejáratú forrás igénybevételét teszi lehetővé, kedvező feltételek mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.