Csökken a kiadás, nő a bevétel

Egyes cégek a szigorodó jogszabályok hatására változtatnak működésükön, mások azért figyelnek például az energiafelhasználásukra, mert tudják, hogy a környezetvédelem kiadáscsökkentő, bevételnövelő beruházás is lehet. Három jó példát mutatunk erre.
A nagyvállalatok energiaauditálási kötelezettségét a cégek zöme ez évtől kezdi meg – a Hajdu Cégcsoport ellenben az év végén fejezi be. Energiahatékonysági programjának célja az volt, hogy az üvegházhatást befolyásoló szén-dioxid-kibocsátást jelentősen mérsékeljék. A teljes cégcsoport energiaellátását vezérlő, számítógépes mérésadatgyűjtő, felügyelő rendszert alakítottak ki, amelynek köszönhetően 2015 végére 2466 tonna szén-dioxid-megtakarítással számolnak. Mivel a szén-dioxid-kibocsátás csökkent, így az egységnyi árbevételre eső energiafelhasználás is jelentősen mérséklődött 2010-hez viszonyítva. A rekonstrukció során arra is figyeltek, hogy az új frekvenciaváltós kompresszorok üzemeltetése közben keletkező hulladékhő mintegy 70 százalékát újrahasznosítsák. Ez év végéig sor kerül az iparihűtővíz-rendszer teljes cseréjére is.

A XXIII. Magyar Innovációs Nagydíjon a Mol és a Strabag nyerte el a Földművelésügyi Minisztérium 2014-es környezetvédelmi innovációs díját a gumibitumen-technológia és gumibitumennel épített aszfaltút fejlesztésért. A Mol technológiájával előállított gumibitumen élettartama a normál bitumenes út másfélszerese, ásványi anyaghoz való kiváló tapadása csökkenti a kátyúk kialakulásának esélyét, a forgalmi terheléssel szembeni jobb ellenálló képesség alacsonyabb fenntartási költséggel jár. Emellett kisebb a menetzaj, rövidebb a fékút, így az út is biztonságosabb. Új nyomvonalú út építésénél a Strabag alkalmazta először a gumibetont: a Villányt elkerülő 4,2 km-es szakasz teljes aszfaltpálya-szerkezetét ebből az anyagból készítették el. A munkához 22 ezer tonna aszfaltot használtak fel, ehhez 22 ezer személygépkocsi-gumiabroncsot daráltak le.

Idén is átadta a Magyar Telekom a 2008-ban alapított Delfin díjat a fenntarthatósági szempontból kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalatoknak. Az egyik idei nyertes az Ericsson Magyarország Take-Back programja. A Take-Back módszer lényege, hogy a Magyar Telekom mobilhálózatának fejlesztésekor lebontott ericssonos rádiós bázisállomásokat (RBS) és a vezérlőközpontok (BSC/RNC) eszközeit a gyártó cég visszavásárolta. A berendezéseket szétbontották, és az alkatrészeket ipari nyersanyagként újrahasznosították. Jelenleg újrahasznosul már az akkumulátorhulladék is a legújabb, az egyetlen magyarországi használtakkumulátor-feldolgozóüzemben; korábban ennek ártalmatlanítására csak külföldön volt lehetőség. A visszavett berendezéseket teljes egészében feldolgozzák – hulladék tehát nem keletkezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.