Csok: a többség használt lakást vásárolna

Egyelőre a tízezret sem éri el azok száma, akik igénybe vették a családi otthonteremtési kedvezményt, és a többségük a támogatást használt lakás vásárlásához kéri.
Továbbra is főleg használt lakás vásárlására igénylik a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), az átlagos felvett hitelösszeg öt-tízmillió forint között szóródik – derült ki az MTI-nek nyilatkozó pénzintézetek válaszaiból. A megkérdezett bankok további bővülésre számítanak a második félévben.

A CIB Bank arról tájékoztatott, hogy az igénylők mintegy hatvan százaléka használt lakás vásárlására veszi igénybe a támogatást, csaknem 35 százaléka építkezéshez, három százalék bővítéshez, és kicsivel több mint két százalék új lakás vásárlásához. Az igénylők csaknem háromnegyede kamattámogatott vagy piaci hitellel együtt veszi fel a csokot, az áfa-visszaigénylést kevesebben kérték a csok mellé, illetve önmagában is. A csok mellé kérhető otthonteremtési hitelt átlagosan 8,45 millió orint, míg a piaci kamatozású hitelt átlagosan 9,44 millió forintos összegben igénylik.

A csok-kérelmek mintegy felét befogadó OTP Bankhoz január óta több mint 4400 igénylés érkezett, a tíz plusz tíz millió forintos konstrukciót 459-en igényelték, és 570-en kértek áfa-visszaigénylést. A bank tájékoztatása szerint továbbra is használt lakás vásárlásához kérik legtöbben a csokot – ez az idei igénylések több mint kétharmada –, azonban az építéshez igényelt csok is egyre népszerűbb, idén az igényléseknek már több mint az ötöde családiház-építéshez kötődött, míg ez az arány korábban mindössze öt százalék volt.

Az MKB Bank közlése szerint csokot mintegy 400, adó-visszatérítést 130, kamattámogatott hitelt pedig száz ügyfél igényelt eddig. A kérelmezők fele építésre, a másik fele használt lakás vásárlására igényelné a támogatásokat, a bővítés, illetve az új lakás vásárlása mint cél elhanyagolhatóan kevés. Az átlagos igényelt hitelösszeg megközelíti a tízmillió forintot.

Az Erste Bank arról tájékoztatott, hogy több milliárd forint értékben nyújtottak eddig be támogatási kérelmet, az igénylők körülbelül fele hitelt is igényel; az ügyfelek több mint fele használt lakás vásárlására veszi igénybe a csokot, de jelentős az építkezők száma is.

A bank szerint jelentős emelkedés volt a jelzáloghitelek folyósításában, amelynek oka a támogatási rendszer adta lehetőségeken túl egyrészt az alacsony kamatszint, másrészt a reálbérek emelkedése. Az ügyfelek sokkal nagyobb biztonsággal vesznek fel hitelt, mint a korábbi években – tudatta a pénzintézet.

A Takarékbank válasza szerint több mint 2200 csok-igénylést fogadtak be január óta, a csok mellé az ügyfelek 33 százaléka igényelt lakáshitelt, kamattámogatott hitelre 110 ügyfél adott be kérelmet, továbbá a takarékok 222 adó-visszatérítési támogatási kérelmet is befogadtak.

A takarékok ügyfeleinek nagy többsége, htven százaléka használt lakás vásárlásához veszi fel a csokot, míg új lakás építésére, vásárlására az igénylők 25 százaléka, bővítésre pedig 4,7 százaléka használná a vissza nem térítendő támogatást.

Az UniCredit Bank közlése szerint február óta a csokot és az áfa-visszatérítést is száznál kevesebben igényelték. A három vagy több gyermekes családok által igényelt kamattámogatott hitel átlagos összege a banknál meghaladja a kilencmillió forintot.

Kamattámogatott hitelt az új lakásépítési célú támogatást igénylő ügyfelek háromnegyede, míg az új lakásvásárlási célú támogatást igénylő ügyfelek csaknem száz százaléka igényelte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.