Csődvédelmet kért a Saab

Csődvédelmet kért a svéd Saab autógyár, amely anyavállalatához, az amerikai General Motorshoz (GM) hasonlóan súlyos anyagi gondokkal küszködik.

A csődvédelem lehetővé teszi a vállalat számára, hogy kidolgozza  az életben maradáshoz szükséges átalakítási terveket, és azokat - a  vállalat vezetésének ígérete szerint - három héten belül a hitelezők elé tárja.

A cégcsoport terveiben az önállóvá válás, a GM-ről való  leszakadás is szerepel, amit az anyavállalat is megerősített  pénteken. A GM detroiti közleménye szerint a csődvédelem megnyitja  az utat a svéd leányvállalat önállóvá válása előtt. Felmerült az  ugyancsak a GM-hez tartozó Opellel való összeolvadás lehetősége is.

A Saab új pénzt is szeretne bevonni, közleménye szerint magán és  állami forrásból egyaránt. A svéd kormány a héten már elutasította a  GM állami támogatásra vonatkozó kérését, amelyet GM úgy terjesztett  elő, hogy vagy megkapják a támogatást, vagy a Saab csődbe megy.

A  svéd ipari miniszter kijelentette, hogy a svéd kormány nem veszi  meg, nem államosítja a Saabot, sőt, semmiféle segítséget sem akar  adni, mivelhogy - mint mondta - a Saab jövőjéért a GM felelős, és  nem a svéd kormány. - Felelőtlenség a GM részéről, hogy magára a  hagyja a Saabot, és megpróbálja a svéd adófizetőkre hárítani a  felelősséget - mondta a miniszter.

A tervek szerint a négyezer Saab-dolgozó folytatja a gyártást  egy csődgondnok irányítása alatt. A Saab egyébként évek óta veszteséges.

A Saab autógyár az 1937-ben alapított svéd repülőgépgyár  részvénytársaság (Svenska Aeroplan Aktienbolag, SAAB) részeként  kezdte működését. A General Motors 1990-ben 600 millió dollárért  megvette a Saab autógyár felét, tízéves opcióval a másik felére. Az  opciót a GM 2000-ben váltotta be, megszerezve a svéd autógyár  egészét.

Tavaly decemberben a GM már jelezte, hogy esetleg megválna  svéd leányvállalatától. Sajtóhírek szerint az érdeklődők között volt  a német BMW, a francia Renault, a dél-koreai Hyundai-Kia csopor és  az indiai Tata Motors, de azóta sincs hír, hogy bármilyen vásárlási  szándék komolyabbra fordult volna. A Saabnak Ausztriában is van  üzeme, ott készül a Saab-kocsiknak körülbelül a negyede.

Jan Ake Jonsson, a Saab vezérigazgatója bejelenti: az autógyártó csődvédelemért folyamodott a bíróságon
Jan Ake Jonsson, a Saab vezérigazgatója bejelenti: az autógyártó csődvédelemért folyamodott a bíróságon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.