Csődvédelemben a Visteon

Csődvédelmet kért csütörtökön az egyik legnagyobb amerikai járműipari beszállító, a Visteon amerikai vállalkozására. A kérelemben közölte, hogy a csőd nem érinti Egyesült Államokon kívüli vállalkozásait. Korábban brit vállalata már csődbe ment.

A michigani óriásvállalatnak világszerte, így Magyarországon is vannak érdekeltségei, 27 országban mintegy 31 ezer embert foglalkoztat. A vállalat az amerikai csődtörvény 11. paragrafusa értelmében kért csődvédelmet csaknem 4,58 milliárd dollár összértékű eszközeire. Közlése szerint adósságainak összege 5,32 milliárd dollár.

A Visteont az amerikai autóipari óriásvállalatok válsága fektette két vállra. Az idei első negyedévben bevételei ugyan elérték az 1,3 milliárd dollárt, de az összeg kevesebb mint fele az egy évvel korábbi forgalomnak. A vállalat egykor a Ford alkatrész- és részegység-ellátó részlege volt, de 2000-ben önállósult, majd egy részét öt évvel később a Ford visszavásárolta. Manapság a Ford vásárolja termelésének a 30 százalékát. Amerikai üzemeiben az autóipari beszállítók közül elsőként vezették be a négynapos munkahetet mintegy kétezer dolgozóra az év elején.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.