Csődközelben a világhírű akkumulátorgyártó

Csődvédelmet kért az amerikai Exide Technologies akkumulátorgyártó, amelynek számos termékeit Magyarországon is forgalmazzák. A 125. születésnapját az idén ünneplő vállalat milliárdos adóssággal küzd.

A kérelem hétfőn reggel futott be a székhely szerint illetékes Georgia állam cégbíróságához. Az Electric Storage Battery Company néven még 1888-ban alapított vállalat azért kért átmeneti időre védelmet hitelezőivel szemben, hogy ezalatt csökkenthesse adósságállományát és a megváltozott piaci viszonyokhoz alkalmazkodva átszervezze, hatékonyabbá, versenyképesebbé tegye működését – jelentette a Reuters.

Az ólom-savas akkumulátorokat gyártó Exide az erősödő versenyhelyzettel, az Európát sújtó recesszió miatt visszaesett kereslettel valamint az emelkedő gyártási költségekkel – elsősorban a dráguló ólommal - magyarázta a fizetőképességében beállt kedvezőtlen változást.

A pénzügyi helyzetének és működésének rendezéséhez a legmegfelelőbb körülményeket a csődvédelem teremti meg az Exide számára – indokolták lépésüket a bírósághoz benyújtott dokumentumban. Az is nehezíti a helyzetüket, hogy a nagy megrendelők - zömmel autógyártók és alkatrészkereskedelmi hálózatok - egyre gátlástalanabbul kihasználják erőfölényüket az ártárgyalásokon, minimálisra csökkentik a beszállítók által elérhető haszonkulcsot és kitolják a fizetési határidőket, amivel végső esetben a termelés olcsóbb helyszínre történő áthelyezésére kényszerítik a gyártókat.  

Ahogyan tette azt 2010-ben a világ vezető kiskereskedelmi lánca, az amerikai Wal-Mart, amely addigi partnerét, az Exide-t egyszerűen lecserélte a Johnson Controlsszal, ez önmagában 160 millió dolláros éves bevételkisesét okozott számára. Az európai eladások is visszaestek, ami különösen érzékenyen érintette az amerikaiakat, hiszen bevételük fele innen származott.

Az Exide egyelőre csak az amerikai tevékenységére kért csődvédelmet, a nemzetközi – így a magyarországi – tevékenységet mindez most közvetlenül nem érinti. Az Exide vagyona 1,89 milliárd dollárra tehető, ezzel szemben adósságállománya 1,14 milliárd dollárra rúg. A csődvédelem ideje alatt is biztosított lesz a folyamatos működés, erre és az átszervezésre félmilliárd dolláros áll az Exide rendelkezésére, amit a csődbíróság szoros felügyelete mellett használhat fel.

Az Exide számára nem ismeretlen a csődvédelem, ugyanis 2002-ben már sikerrel vett egy ilyen procedúrát. Akkor a túl gyors terjeszkedés miatt felhalmozott 2,5 milliárd dollárnyi adósság menedzselése okozott gondot, de miután ebből két év alatt 1,3 milliárdot sikerült lefaragni, a cég kikerülhetett bíróság „gyámsága” alól.

Töltésen az india REVA elektromos autója. Az aksit az Exide gyártja hozzá
Deputy Chairman Chetan Kumaar Maini of Indian vehicle maker Reva Electric Car demonstrates how to plug the company's zero polluting electric vehicle at the European Auto Show in Brussels January 15, 2008. The show is open from January 17 to January 27. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.