Csődhullámban fogy a magyar cég

Januárban minden eddiginél több cég került a fizetésképtelenséget jelentő felszámolás sorsára - derül ki az Opten kimutatásából. A gazdasági társaságok "születési-halálozási aránya" is most először fordult át a halálozás javára.

Januárban egy híján 1400 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást Magyarországon. Ez minden idők legrosszabb havi adata - derül ki az Opten céginformációs szolgálat közleményéből. A felszámolások száma meredeken emelkedik, így a cég elemzése szerint idén minden bizonnyal több mint 17 ezer társaság jut erre a sorsra.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint ez a csődhullám kezdete. 2008-ban egy év alatt összesen 11 500 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást, azaz havi átlagban az ezret sem érte el az adósság súlya alatt bedőlő cégek száma. Az eddigi legrosszabb hónap tavaly november volt: akkor 1166 céget számoltak föl. Azt megelőzően a havi érték sosem érte el az ezres nagyságrendet.

De a stratégiai igazgató idén nem tart kizártnak akár 20 ezer felszámolást sem. A magyar vállalkozások szerkezete nagyon kedvez a dominóhatásnak: a rendkívül alacsony nyereséghányad és a kis tőkeerő könnyen okoz likviditási válságot - vélekedett. Emellett sok cég csak egy terméktől vagy megrendelőtől függ.

Végelszámolás útján - ami elvileg tartozásmentes véget feltételez - januárban 970 céget szüntettek meg tulajdonosaik - írja az Opten.

Januárban decemberhez hasonlóan sok - összesen 4380 - céget alapítottak Magyarországon, de a törölt cégek száma most először meghaladta az újonnan bejegyzettekét. Így januárban csökkent a működő cégek száma. Az Opten azonban ilyen adóváltozások mellett még azon is meglepődik, hogy ennyien alapítanak céget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.