Csődhullám Nagy-Britanniában

Céges- és magáncsődhullám, GDP-csökkenés és történelmi mélyponton álló alapkamat jellemzi a brit gazdaságot.

A tavalyi év utolsó negyedében 2007. hasonló időszakához képest több mint kétszeresére, 2428-ra nőtt Nagy-Britanniában a fizetésképtelenséget jelentő vállalatok száma - jelentette be az ezt nyilvántartó hatóság, az Insolvency Service. A kötelezettségeik fizetésével leálló, ezért csődben lévőnek nyilvánított magánszemélyek és családi vállalkozások száma pedig 19 százalékkal 30 ezer közelébe emelkedett. (Az ilyen magánszemélyek hosszú ideig nem kezdhetnek újabb vállalkozásba és vezető céges tisztséget sem tölthetnek be.)

2008. végén a brit GDP az előző év hasonló időszakához képest 1,8, a megelőző negyedévhez képest pedig 1,5 százalékkal esett vissza - jelentette a szigetország statisztikai hivatala.  Ilyen mértékű csökkenésre 1980 óta nem volt példa. 1991 óta ez az első hivatalosan bejelentett brit recesszió.

A brit jegybank a héten újabb agresszív, fél százalékpontos kamatcsökkentést hajtott végre: az alapkamat így 1,00 százalékra süllyedt. Az adat az őszi csúcspontról eddig 4 százalékponttal csökkent. A Bank of England alapkamata 1694 óta tartó működése során még soha nem járt 2 százalék alatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.