Csődhullám az agráriumban

Az országos átlagnál jóval gyorsabb ütemben nőtt a mezőgazdasági szektor bedőlési aránya a PartnerControl.hu adatai szerint, bár a 3,88 százalékos ráta még az országos 3,96 százalékos átlag alatt van, jelentősen nőtt egy év alatt, hiszen tavaly ilyenkor még csak 2,62 százalék volt a felszámolások és csődök aránya a cégek számához viszonyítva.

A Bisnode csoporthoz tartozó céginformáció-szolgáltató elemzése alapján az 1,26 százalékpontos bedőlésiarány-növekedés a mezőgazdaságban meglehetősen magas, mivel az országos átlag csupán 0,76 százalékpontot nőtt. Várhatóan az idei időjárás sem kedvez a mezőgazdasági szektor teljesítményének, mivel például az akác elfagyása, vagy a kevés csapadék nagy károkat okozott a termelőknek.

Az elemzés szerint nagy a fizetésképtelenségi eljárások aránya annak ellenére is, hogy 2011-ben jó évet zárt a magyar mezőgazdaság, az ágazat teljes kibocsátása közel 30 százalékkal nőtt, és az export is jelentősen emelkedett. Ez azonban inkább a piacon lévő nagy és stabil szereplőknek kedvezett. A bedőlési arány nagymértékű növekedése ugyanakkor azt jelzi, hogy sok cég nem tudott felzárkózni, s ezért kénytelen volt befejezni tevékenységét.

A PartnerControl.hu adatai szerint Magyarországon több mint 12.500 cég foglalkozik mezőgazdasággal főtevékenységként, és havonta átlagosan 70 új cég alakul a szektorban.  Az iparág cégeinek száma folyamatosan nő, bár kisebb mértékben, mint az országos átlag. A PartnerControl.hu adatai alapján a mezőgazdaságban 12 hónap alatt 0,6 százalékkal emelkedett a cégek száma, míg a teljes magyar piacon 1,7 százalékkal.

A tapasztalatok szerint a mezőgazdasági cégek átlagosan 22 napos határidőt kapnak számláik kiegyenlítésére, és közel 60 százalékuk ki is fizeti időben a számláit. A szektor cégei – amennyiben késésbe esnek –, átlagosan 14 nappal a határidő után fizetnek, ami jobb, mint az országos 23 napos átlag.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.