Csődben az osztrák Alpine

Csődöt jelentett Ausztria második legnagyobb építőipari vállalata, a spanyol tulajdonban lévő, magyarországi képviseletet is működtető Alpine.

Csődöt jelentett az Alpine, Ausztria második legnagyobb építőipari vállalata - számolt be róla az ORF osztrák rádió.

A salzburgi székhelyű, spanyol tulajdonban lévő konszern csődeljáráson kívüli szanálására tett kísérletek kudarcot vallottak, a vállalat kedden este közölte, haladéktalanul kezdeményezni fogja a csődeljárás megindítását.

"A finanszírozó bankok jelentős támogatása és a tulajdonos erőfeszítései ellenére a várakozásokkal ellentétben nem sikerült az Alpine Csoportot csődeljáráson kívül szanálni" - írták a vállalat közleményében.

Az Alpine mintegy harminc országban van jelen. Ausztrián kívül képviselettel rendelkezik többek között Németországban, számos közép- és kelet-európai országban - köztük Magyarországon -, valamint az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten is.

Osztrák sajtóértesülések szerint az Alpine-nak 400 millió euróra lett volna szüksége, de spanyol tulajdonosának, az FCC konszernnek nem állt rendelkezésére a szükséges összeg, így a cég mintegy ötven banki hitelezője sem finanszírozza tovább az Alpine-t.

Az év elején még úgy tűnt, sikerül átsegíteni a céget a nehézségeken. Akkor az FCC 250 millió euróval támogatta meg a céget, a bankok további 150 millió euró adósságleírással járultak hozzá az Alpine megerősítéséhez.

A vállalatcsoportnak mintegy 15 ezer alkalmazottja van, ebből mintegy hétezer Ausztriában. Egyelőre nem tudni, hány munkahely szűnhet meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.