Csődben az első magyar bioerőmű

Csődöt jelentett a szakolyi bioerőmű többségi tulajdonosa, a Liget Bioenergia Művek Kft. – írja a Gazdasag.hu. Tizennégymilliárd forintos mintaberuházást lehetetlenített el a válság és a szabályozási környezet kormányzati megváltoztatása.

Az első magyar bioerőművet 14 milliárd forint beruházással hozták létre, a finanszírozáshoz szükséges hitelt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a K&H Bank biztosította. Később a bankok leállították a hiteleket, az erőmű leállt, a Liget Kft.-t eladták. Fónagy János államtitkár szerint egy magánbefektető szállt be, reorganizációs tervekkel, miközben a cégadatok szerint egy Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore társaság lett a tulajdonos.

Csődvédelmet kért a Liget Bioenergia Művek Kft., a bíróság 90 nappal meghosszabbította a fizetési haladékot. A társaság a fő tulajdonosa a szakolyi bioerőműnek. Az MFB 2009-ben jelentette be, hogy átadták Magyarországon az első zöldmezős fejlesztésű, önálló, biomasszát felhasználó villamosenergia-erőművet. A példaértékűnek nevezett beruházás Gráf József akkori fölművelési és vidékfejlesztési miniszter bejelentése szerint a zöld áramon túl 200 új munkahely teremtésével járult volna hozzá a térség foglalkoztatási gondjainak mérsékléséhez – emlékeztet írásában a Gazdasag.hu.

A 14 milliárd forintra rúgó beruházást az MFB és a K&H Bank finanszírozta 50-50 százalékban. Hazai cégek mellett Japán egyik legnagyobb áramszolgáltatója, a Tohoku Epko is beszállt kisebbségi tulajdonosként a DBM Dél-nyírségi Bioenergia Művek Zrt.-be.

A gazdasági válság és a kormányváltás utáni energetikai piaci szabályozások változása nem kedvezett a szakolyi mintaerőműnek. A finanszírozó bankok kockázatosnak ítélték a megújuló áramtermelést, és beszüntették a finanszírozást, emiatt leállt az erőmű – derül ki egy 2011-es előadásból, melyet Lontay Zoltán, a DBM Zrt. korábbi igazgatósági tagja tartott. Elmondása szerint azért jutott idáig a projekt, mert sem a bankok, sem a kormányok nem vették figyelembe a stratégiai szempontokat.

Alig egy hónapja Tasó László, a térség fideszes képviselője intézett kérdést Fónagy János nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkárhoz, hogy miért invesztált jelentős összeget az állam a szakolyi erőműbe, ha utána hagyja, hogy leálljon. Fónagy szerint az tény, hogy a szocialisták által is kiemelten finanszírozott erőmű nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, pedig egy megfelelő üzleti tervvel működtetett létesítmény nagy lendületet adhatott volna a nyíradonyi térségnek.

Állítása szerint a beruházás időpontjában 62 százalékos tulajdonos Liget Kft. szocialista kötődésű társaság volt. A befektetők és a finanszírozó bankok között idővel ellentétek léptek fel. Fónagy akkor arról számolt be, hogy a DBM Zrt. Liget Kft. által tulajdonolt részét egy magánvállalkozó vásárolta meg, aki az erőmű reorganizációját tervezi, s tárgyal a bankokkal.

A cégadatok szerint nem pontosan ez történt, ehelyett magát a Liget Kft.-t értékesítették a tulajdonosai, és feltehetőleg vele együtt adták el a DBM-ben levő tulajdonrészét. Legalábbis erről tanúskodik, hogy a Liget Kft.-t megvevő Associated Networks Kft. honlapja szerint a cég a DBM Bioenergia Művek Zrt. fő részvényese. A weblap azt állítja, hogy „az Associated Networks cégcsoport magyar tulajdonú magánvállalkozás”. Az Opten adatai szerint az Associated Networks Kft. tavaly április óta a hasonló nevű Seychelle-szigeteken bejegyzett társaság birtokában áll. A Liget Kft. a tulajdonosváltás után jelentett csődöt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.