Csődben az American Airlines

Csődvédelemben repül tovább a OneWorld légiszövetség egyik vezetője, az American Airlines.

Csődvédelmet kért az AMR Corporation. Ez a cég az anyacége az American Airlines és regionális leányvállalata, az American Eagle légitársaságoknak.A vállalat egy dél New York-i bíróságon kérvényezte, hogy a jövőben a Chapter11 alatt működhessen, míg végrehajtja a reorganizációs folyamatot, amely a versenyképessége és a túlélése biztosítéka.

A dallasi bázisú légitársaság működését lényegében nem érinti a Chapter11, a tengerentúli járatai is normál menetrendben közlekednek, ugyanakkor közép- és hosszú távon racionalizálják majd az útvonalhálózatukat. Távozik a légitársaság vezérigazgatója, Gerard Arpey, akinek a helyébe Thomas W. Horton, az AMR elnök-vezérigazgatója lép. 

Az American az USA egyik legnagyobb légitársasága, több mint ötven országban több mint 260 reptérre repül, s a cég nyilatkozatai szerint az erős globális jelenlétet a reorganizációt követően sem kívánják feladni. Ismert, hogy idén áprilistól a cég Budapest és New York Kennedy között is üzemeltet napi járatot, melyet épp holnaputántól függesztenek fel a téli időszakra.

A csődről már korábban is találgatott a sajtó, de az csak ma lett nyilvános, épp akkor, amikor New York-ban javában zajlik a OneWorld légiszövetség társaságainak éves vezérigazgatói találkozója. Az AMR közlése szerint 4,1 milliárd dolláros hitelállományról kellene kiegyeznie a hitelezőikkel, beszállítóikkal és a partner vállalkozásaival.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.