Csődben a Sterling, budapesti járatok is törölve

Csődbe ment és a mai naptól minden járatát törölte a Sterling fapados légitársaság, amely Budapestről hetente háromszor járt Koppenhágába és Stockholmba. Akiknek Sterling jegyük volt, holnap és vasárnap egy másik társaság különjáratával utazhatnak el Stockholmba, ha az eredeti menetrendben megjelölt időre kiérkeznek a repülőtér egyes termináljára. A jegyek árát pedig nem adják vissza. A dánai bázisról üzemelő, de izlandi hátterű fapados a hitelválság újabb európai áldozata az XL Airways és a Zoom után.

Az elmúlt hetekben a cég vezetése folyamatos tárgyalásokat folytatott a légitársaság finanszírozásáról, de ezek sajnos nem jártak eredménnyel. Ezért a mai naptól az összes járatot töröltük - olvasható a légitársaság nyitólapján dánul és angolul. A Sterlingnek ma nem volt tervezett járata Budapestre és vissza, hetente háromszor közlekedett a magyar és a dán főváros, illetve a svédországi Stockholm között. A járatok a hétvégén elindult téli menetrendben is szerepeltek. Akiknek jegyük van valamelyik járatra, azzal már biztosan nem tudnak elutazni, így érdemes mielőbb gondoskodni az utazásról.

A cégvezetés a finanszírozási válsággal és az olajár-robbanással indokolta a nehéz helyzetet, noha valószínűsíthető, hogy ezen körülmények nélkül is pengeélen táncolt a vállalat gazdálkodása. A hitelválság és a kerozinárak emelkedése csak feltette az i-re a pontot és nyilván az is sokat rontott a helyzetükön, hogy Izlandon gyakorlatilag leállt a hitelezés, márpedig a cég az izlandi "Northern Travel Holding" tulajdonában áll.

A légitársaság nyitólapján elhelyezett szűkszavú üzenet egyszerre szól a légitársaság alkalmazottaihoz, utasaihoz és részvényeseihez. Ebben az áll, hogy a cég befejezte tevékenységét, és gyakorlatilag magára hagyta az utasokat és a dolgozóikat. Nem vállalják a felelősséget a járatok törlése miatt felmerülő hotel és autóbérlési, valamint egyéb utazási költségekért, s az utasra bízzák azt is, hogy hazarepüljön, ha a járatok törlése miatt külföldön ragadt volna. A BBC jelentése szerint csak a londoni Gatwick reptéren 500-700 utast hagytak ott.

Az utasoknak azt javasoljuk, hogy további információért keressék fel a Sterling honlapját - áll a Budapest Airport közleményében. Szerintük a dán fővárost pillanatnyilag Hamburgon, Malmőn vagy Göteborgon keresztül lehet elérni Ferihegyről. A reptér vezetése felvette a kapcsolatot a Koppenhágába járatot üzemeltető Malévvel, illetve más érdekelt felekkel, hogy ezzel is segítse az itt rekedt utasokat úti céljuk elérésében.

Bizonyos esetekben lehetséges a tranzakció törlése

Ha valaki már vett jegyet egy jövőben induló járatra,  és hitelkártyával fizetett érte, mielőbb vegye fel a kapcsolatot a bankjával, mert bizonyos esetekben lehetséges a tranzakció törlése és így visszakaphatja a jegy árát. Akinek volt útlemondási vagy repülőjegy-sztornó biztosítása, az a biztosítótól kérheti a jegyek árát, ez esetben az önrészt neki kell vállalnia.

A magas kerozinárak miatt a fapados légitársaságok komoly bajba kerültek, s kevés kivételtől eltekintve mindegyik cég a túlélésért küzd. Iparági szakértők a kis társaságok sorsa a hitelezés szűkülésével gyakorlatilag megpecsételődött, mert kölcsönök nélkül nem finanszírozható a működésük. De még az akkora cégek is, mint az ír Ryanair is kénytelen szüneteltetni a kisebb kihasználtságú járatait. A WizzAir vezérigazgatója viszont nemrég azt nyilatkozta lapunknak, hogy ők hitel nélkül tudják finanszírozni a működésüket. Pletykák szerint bajban van a hazánkból már kivonult SkyEurope is, amely Bécsből és Pozsonyból indít járatokat, ám őket egyelőre nem fenyegeti a bedőlés veszélye.

Szakértők azt tanácsolják a fapados cégek utasainak, hogy a foglalásnál körültekintően járjanak el: jelen helyzetben érdemes biztosítást kötni a repülőjegyekre, amelyek nemcsak betegség esetén, hanem egy légitársasági csőd után is visszafizetik a jegyárakat, némi önrész levonása után. Az általános utasbiztosítások pedig fedezik a kint ragadt utasok költségeit.

Friss: helyettesítő járatok viszik haza az utasokat

A csődbe jutott Sterling Stockholmba tartó utasait október 30-án csütörtökön és november 2-án vasárnap a Nordic Airways helyettesítő járatai viszik el Ferihegyről. A 162 fős repülőgép az 1-es terminálról indul és Bologna érintésével érkezik meg Stockholmba. A Budapest Airport azt tanácsolja, hogy holnapi és vasárnapi Stockholmba tartó járat utasai az eredeti indulási időpontoknak megfelelően érkezzenek ki Ferihegyre.

 

 

Utas a koppenhágai repülőtéren a Sterling Légitársaság bezárt irodája előtt
Utas a koppenhágai repülőtéren a Sterling Légitársaság bezárt irodája előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.