Csődben a román állami nyugdíjalap

Az állami nyugdíjalap összeomlott – jelentette ki Traian Basescu. A román államfő politikai megfontolásból tanácstalannak mutatkozik. Nem kizárt, hogy az új kormány mégsem emeli a kötelező magán-nyugdíjpénztárakba juttatott munkavállalói befizetések arányát.

Az állami nyugdíjalap összeomlott – jelentette ki Traian Basescu. A román államfő szerint az állami költségvetésnek már az idén 400 millió eurót kellett biztosítania a nyugdíjpénztár csődjének elkerülése végett, 2009-ben azonban a támogatásnak körülbelül 1,3 milliárd euróra kell nőnie.

Basescu már november 24-én arra figyelmeztetett, hogy az állami nyugdíjalap csődbe jutott, és nem rendelkezik a 2007-ben megkezdett és 2008-ban folytatott ellátmánynövelések finanszírozásához szükséges forrásokkal. Miután a hét végén találkozott az új kormány minisztereivel, kijelentését megerősítette.

Emil Boc kabinetjének hétfőn kellett volna összeülnie, hogy a jövő évi állami, illetve társadalombiztosítási költségvetés tervezetét véglegesítse. Mivel azonban a pénzügyminisztérium szerint az idei költségvetési hiány akár a GDP négy százalékát is túllépheti, a miniszterelnök újabb kimutatásokat kért, és a költségvetés tervezetének megvitatását keddre halasztotta.

Gheorghe Pogea pénzügyminiszter nem zárta ki azt a lehetőséget sem, hogy az új kormány a jelenlegi szinten befagyasztja a kötelező magán-nyugdíjpénztáraknál a munkavállalói hozzájárulásokat. Az elfogadott jogszabály szerint ugyanis erre a célra a munkavállalóknak az eddigi két százalék helyett január elsejétől 2,5 százalékot kellene fizetniük. Az eredeti cél ugyanis az volt, hogy évi félszázalékos emeléssel 2016-ig a magán-nyugdíjpénztárakba a munkavállalók bruttó keresetük hat százalékát fizessék be.

Basescu tanácstalannak mutatkozik. Bár leszögezte, hogy támogatja az állami nyugellátmányok jelenlegi szintjének megtartását, hangsúlyozta, hogy szolidaritást vállal az új kormány szükségszerűen népszerűtlen intézkedéseivel. Az államfő következetlen volt akkor is, amikor a leköszönt Tariceanu-kabinet elnapolta a nehéz munkát végzők nyugellátmányának emeléséről szóló törvény alkalmazását, hiszen ezt az intézkedést Basescu bírálta.

Az államfő azonban most úgy látja, hogy a gazdaság növekedésének mérséklődése és a világméretű pénzügyi válság közepette az új kormánynak el kell napolnia egyes - már hatályos törvényekbe foglalt - intézkedések bevezetési időpontját.

(KOLOZSVÁR)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.