Csodafegyver a munkaerőpiacon: statisztikát szépít a kormány

Megszépített munkaerő-piaci statisztikákkal futhat neki az országgyűlési választásoknak a kormány. A "csodafegyver" a téli közfoglalkoztatás.

A munkaerő-piaci statisztikákra legnagyobb hatással jelenleg a közfoglalkoztatás van. A választások előtt pedig közvetlenül beveti a kormány a téli közfoglalkoztatást is, mellyel amellett, hogy a munkaerőpiacon nehezebb helyzetben lévő állástalanokon segítenek, a kampányidőszakban is jól jöhetnek az impozáns statisztikák - írja az mfor.hu.

A második Orbán-kormány 10 év alatt egymillió új munkahely megteremtését vállalta a választások után kiadott Nemzeti Munkatervben. A program jól hangzó ígéreteit a valósággal összevetve azonban kiderül: az új munkahelyek viszonylatában leginkább csak az állam által befolyásolható közmunka alakulása áll összhangban a tervekkel. A versenyszférában 2012-re 15 ezres, 2013-ra pedig 23 ezres új munkahelybővüléssel számoltak, a valóságban viszont 2012-ben közel 138 ezer új munkahely jött létre állami támogatás igénybevétele nélkül, ami 30 ezerrel alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A jövő évi tervek már arról szólnak: a Nemzeti Munkatervben a kormány alacsonyabb közfoglalkoztatás-bővüléssel számolna, a korábbi évekhez hasonlóan mégis ez marad Orbánék csodafegyvere. A költségvetés tervezete szerint ugyanis a 2014. évi célkitűzés, hogy a Start-munkaprogram keretében mintegy 250-300 ezer ember elhelyezkedjen a munka világában (a 2013-as terv 250 ezer főről szólt). Minderre pedig 183,8 milliárd forintot szánnak, ami az idei előirányzatnál 30 milliárd forinttal több. A kiadásnövekedést a téli közfoglalkoztatás beindítása indokolja, mely 2013. november 1. és 2014. április 30. közötti időszakban, valamint 2014. év végén fog zajlani.

Ennek nyomán jócskán javul majd a téli időszak munkanélküliségi és foglalkoztatottsági statisztikája. Méghozza az év egy olyan időszakában, amelyben eddig rendszerint rendre negatív rekordokat döntögetnek a munkanélküliségi számok, mivel a szezonális mezőgazdasági és építőipari munkák kifutnak, és a közmunka-programok is végetérnek. Mindez kétségtelenül a munkanélkülieknek kínál munkalehetőséget, de egyben a kormánypárt hasznára is válik. A "feljavított" statisztika lehetővé teszi, hogy ha a téli hónapok adatait a kormányváltás évében jellemző számokkal vetik össze, a kampányguruk jókora eltéréseket tudnak a kormányzás sikerének elkönyvelni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.