Csőd szélén a román posta

Az összeomlás szélére sodródott a román posta. A cégvezetők állítólag túl sokat keresnek. A távközlési miniszter a vezető beosztású alkalmazottak számának jelentős csökkentését ígéri.

A csőd szélére került a román posta. A vezető beosztású alkalmazottak tízezer lejes vagy annál is nagyobb fizetéseket visznek haza, az egyszerű postai dolgozók többsége eközben ezer lej, mintegy 63 ezer forint alatti bérből él – olvasható  az erdélyi Krónika pénteki számában.

A posta teljes vesztesége eléri a négyszáz millió eurót, csupán a tavaly hatvanmilliós bevételkiesést könyvelt el az országos feladatokat biztosító cég. A vállalat úgy próbálja meg elkerülni a csődöt, hogy a dolgozókat év végéig havonta kétnapos fizetés nélküli szabadságra küldi. A 7100 hazai postahivatal összesen 32 663 alkalmazottjának hat százalékát korábban még elbocsátással fenyegették. A kényszerszabadságoltatástól hétmillió lejes megtakarítást remél a vezetőség. Az érintettek abban bíznak, hogy a bérkiesés csak ebben az évben sújtja őket, jövőre már nem lesz érvényben ez a rendelkezés.

„Még egyetlen alkalmazottunktól sem váltunk meg a tavaly ősz óta tartó átszervezés során, mindenkinek van munkája” – nyilatkozta Barti Tihamér, a Hargita Megyei Posta vezetője. Leépítések ugyan nem voltak, de többen nyugdíjba mentek. A postavállalatnál bevezetett szigorító intézkedések a Hargita megyei postásokat is sújtják, a nyugállományba vonuló alkalmazottak helyére új embert ugyanis már nem vettek fel, így a maradók kapják a többletbevételeket, de többet is dolgoznak.

A lap szerint az alkalmazottaknak ezer lej körüli bérből kell megélniük, az igazgatók eközben tízezer lejnél nagyobb fizetéseket visznek haza. Ezt a tegnapi kormányülésen szóvá is tette Emil Boc miniszterelnök, aki megrótta Valerian Vreme távközlési minisztert, mert eltűri ezeket az állapotokat. Vreme a posta átszervezését ígérte, tájékoztatása szerint a következő időszakban 160 vezető beosztású alkalmazottjától válik meg a vállalat.
Forrás: hirado.hu

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.