Csillapodott a lakásárak zuhanása

Már az apró jó híreket is meg kell becsülni, ezt teszik Nagy-Britanniában, ahol végre lassulni kezdett az ingatlanok áresése. A tavaly november óta tartó folyamatban törés állt be, az októberi 1,3 százalékos olcsóbbodás után most novemberben csupán 0,4 százalékkal értéktelenedett el a brit „átlaglakás”.

Ez utóbbi adat még így is 430 fontnak (135 ezer forint) felel meg. Ezzel együtt jelenleg 158 ezer font a lakás átlagár Angliában, ami átszámítva 49.5 millió forintot takar. Egy év leforgása alatt az értékvesztés egyébként ijesztőnek mondható, 25 ezer font, azaz 7,8 millió forint volt. Csak az idén 14,6 százalékkal csökkent ugyanannak a lakásnak az ára, míg egész évet tekintve az előbbi adatnál csak kicsivel magasabb, 15 százalékos visszaesésre számítanak az elemzők.

A jelzés rendkívül fontos, üzenetértékű, mindazonáltal senki se higgye, hogy mostantól az ingatlanpiac sebes léptekben a gyógyulás útjára tér – figyelmeztet a Nationwide jelzáloghitelező elemzője. Utalt arra, hogy az előrejelzések a recesszió elmélyüléséről szólnak, s ilyen körülmények között már annak is örülni kell, ha megáll az értéktelenedési folyamat.

A piacon elhatalmasodnak a fagyási „sérülések”, sokan azért nem állnak tovább, mert a mai nyomott áron nem akarnak túladni a lakásukon, míg aki venni szeretne, az a bankok hitelkérelmi nyomtatványainak kitöltése után hamar szembesülhet azzal, hogy normális feltételek reménytelen mellett kölcsönhoz jutni, pláne az ő fizetésével. Arra ugyanis semmi garancia, hogy a hitelfelvevőt másnap a munkahelyén ne éppen a felmondólevelével fogadják. Akik viszont spekulációs céllal vásárolnának ingatlant, még mindig várnak, hátha lesz az még olcsóbb is – jegyzi meg a Daily Telegraph.

Reményre az adhat okot, hogy a Bank of England egy hónap alatt drasztikus mértékben, 5-ről 3 százalékra szállította le az alapkamatot, és a hírek szerint december 4.-kén újabb egy százalékpontot vág a kamatból, megkönnyítve a hitelhez jutást, pörgetve a fogyasztást és stimulálva ezáltal a gazdaságot. Ez mindenképpen pozitív hatásssal lesz az ingatlanpiacra, olcsóbbodnak, elérhetőbbé válnak a jelzáloghitelek. – véli az elemző.

Mindez kiegészülve a kormány által tervezett 20 milliárd fontos gazdaságélénkítő csomaggal megteszi a hatását, oldja a recessziós szorongásokat. Sir James Crosby, a Halifax Bank of Scotland nyugalmazott vezetője is az állami beavatkozás híve. A szaktekintélynek számító bankár szerint az új jelzáloglevelek mögé ha időlegesen is, de állami garancáit kellene állítani, ezzel növelve a bizalmat a termék iránt. Ma ugyanis jelzáloglevelet csak a bolond vásárol, akkora a bizalmatlanság jelenleg a pénzpiacon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.