Csere a magyar-szlovák gázvezetékterv hazai oldalán

Különösebb fennakadás nélkül lecserélődött a tervezett magyar-szlovák gázvezeték honi partnere a Mol-tulajdonú FGSZ-ről az állami MVM-hez tartozó Ovitra - derül ki a ma aláírt kétoldalú szándéknyilatkozatból.

Az Eustream, a szlovák földgázátviteli rendszerüzemeltető és a magyar állam tulajdonában lévő Országos Villamos-távvezeték (Ovit) Zrt. ma szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy folytatni kívánják a Magyar-Szlovák Földgázszállító Összekötő-vezeték megvalósítását - írja az Ovit állami tulajdonosa, az MVM.

A dokumentumban rögzítették, hogy a felek teljes mértékben támogatják a fejlesztés következő szakaszának végrehajtását.

A sikeres folytatás alapja a nyilatkozatban megnyilvánuló közös érdek. A két vállalat megegyezett a további együttműködés részleteiről, a végrehajtás legfontosabb határidőiről és a pénzügyekről. A végrehajtás folytonossága érdekében az Ovit együttműködési szerződést írt alá a Mol tulajdonában lévő FGSZ Zrt.-vel, amely eddig képviselte a beruházást magyar oldalról.

“Az Eustream nagyra értékeli, hogy korábbi és jelenlegi magyar partnereivel a projekt műszaki részleteit illetően szoros együttműködésről állapodtak meg. Számunkra az a legfontosabb, hogy biztosítsuk a projekt folytonosságát, a korábban meghatározott időzítés szerinti megvalósítását”, hangsúlyozta Andreas Rau, az Eustream igazgatótanácsának elnöke.

“Az Ovit elkötelezett a végrehajtás mellett. A szándéknyilatkozat aláírásával a két társaság együttműködésének fontos mérföldkövéhez érkeztünk”, mondta Nagy Sándor, az Ovit igazgatóságának elnöke.

Az Eustream és az Ovit 2015. január elsejét jelölte ki az összekötő-vezeték üzembe helyezésének határidejéül.

Az Ovit közgyűlése 2011. szeptember 6-án döntött arról, hogy a tulajdonos MVM kétmilliárd forinttal megemeli a társaság alaptőkéjét, valamint arról, hogy a Magyar-Szlovák Földgázszállító Összekötő-vezeték megvalósítása érdekében az Ovitból átalakulással, kiválás útján új gazdasági társaságot alapít Magyar Gáz Tranzit Zrt. néven. A földgáz-engedélyesi tevékenységet ez a cég viszi tovább.

A magyar és a szlovák földgázszállító vezetékrendszer közötti összeköttetést az MVM gazdasági szempontból is megvalósíthatónak tartja. Végrehajtása továbbra is kiemelt prioritás mind a magyar, mind a szlovák fél, valamint a két érintett tagállam kormánya és az Európai Bizottság számára is. A terv növeli a szállítási útvonalak diverzifikációját, és jelentősen hozzájárul Európa energiabiztonságának erősítéséhez. Az új határkeresztező kapacitás elősegíti a gázpiac likviditását és növeli a közép-európai régió földgázellátásának biztonságát. A végrehajtást részben a European Energy Programme for Recovery (EEPR) támogatásából finanszírozzák.

A tervek szerint mintegy 115 kilométeres vezeték összeköttetést biztosít a szlovákiai Veľké Zlievce-ben végződő nagynyomású rendszer és a magyar földgázszállító hálózat vecsési végpontja között.

A megvalósítás teljes forrásszükséglete több mint 100 millió euró. Ebből 30 millió eurót az EERP támogatásából fedeznének. Az összeköttetés Szlovákia számára stratégiailag fontos ahhoz, hogy az ország hozzáférjen az előkészítés alatt álló európai gázprojektekhez, köztük a Nabuccóhoz, a Déli Áramlathoz és a horvát cseppfolyós földgáz (LNG) terminálhoz - írja az MVM.

A témában rövid idő alatt kiadott sokadik MVM-közlemény szakértők szerint arra enged következtetni, hogy felgyorsultak az események a vitatott sorsú magyar-szlovák gázvezeték megvalósítása körül.

Pedig ez nem volt mindig így. Tavaly magyar oldalról még a Mol-tulajdonú FGSZ állt a beruházás mögött. Mint ahogy évtizedek óta a Mol-leányvállalat számított a hazai gázhálózat-bővítés letéteményesének. Eme "szokásjogot" eddig Magyarországon nem kérdőjelezte meg senki. Míg a román vagy a horvát összeköttetés későbbi megtérülését az előzetes gázkereskedői igényfelmérések egyértelműen igazolták, addig a magyar-szlovák vezeték ügyében hazai oldalról nem mutatkozott kellő kereskedői igény. Ilyenkor mindig kérdés, hogy az adott állam "magasabb szintű" érdekekre hivatkozva beépíti-e a költségeket a polgárai által fizetendő gázárba. Ez az osztrák vagy az ukrán cső kapcsán megtörtént, a román, a horvát, illetve a tervezett szlovák vezetékre viszont az energia hivatal nem adott ki ilyen ígérvényt.

Ezek után az FGSZ a maga részéről leállt az előkészületekkel. A kormányváltás után - sokak döbbenetére - az FGSZ-t lényegében az Ovit váltotta fel, amely maga mögött érezheti a kormányt, nemkülönben a Fidesznek az ügylettől állítólag jelentős hasznot remélő gazdasági hátországát is.

A hiányzó láncszem az, hogy a kormány végül is beépíti-e a bekerülési költséget a hazai lakossági gázárba. Avagy az eltelt egy év alatt netán bejelentkezett a vezeték kapacitásaira egy eddig rejtőzködő magyar gázkereskedő. Erről a számos közlemény ellenére mindeddig nem adott számot sem az MVM, sem a kormány. Ugyanakkor az Orbán-kabinet ezügyben kiadott több támogató nyilatkozata alapján borítékolható: ha kereskedelmi alapon nem megy, akkor a kabinet az állami MVM kérésére már hajlandó lesz a költségeket a gázfogyasztókkal megfizettetni. Úgy, hogy a Mol-cég hasonló kérését korábban még elutasította.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.