Csendes nap előtt a forintpiac

A forint erősödése valószínűtlen az elmúlt napok ralija után és azt követően, hogy csütörtökön a forint a 292,5/euró szintre gyengült - idézi szakértők véleményét a DowJones. A szakértők szerint a forint következő ellenállási szintje a 294/euró és a 300/euró között lehet.

A hírügynökség hozzáteszi, hogy a forint mozgását nem lehet előre jelezni most, hogy a gazdasági miniszter-jelölt visszalépésével folytatódik a politikai  bizonytalanság, és gyatra a külföldi befektetők érdeklődése. A Dow Jones beszámol az új kormány terveinek fő vonásairól, az  adórendszer módosításának és a költségvetés bér, nyugdíj és  társadalmi célú kiadásainak mérséklési szándékáról, utalva ara, hogy  az államháztartás GDP-hez viszonyított hiányának 3 százalék alatti  szinten tartása a feltétele annak, hogy Magyarország küladóssága  finanszírozható legyen az IMF által nyújtott hitelkeretből 2010  tavaszáig.

A tervezett négy százalékpontos forgalmi adónövelés a gyenge  forinttal együtt, az év második felére 5 százalékos szintre  gyorsíthatja az inflációt - mondják elemzők, akik a következő hat  hónapra mintegy 75 bázispontos kamatmérséklést áraztak már be a  mostani 9,5 százalékról, de az infláció gyorsulására való  tekintettel valószínűtlen, hogy a központi bank lazítson a  hitelfeltételeken.

A londoni bankközi piacon a forint péntek reggel   292,48-78/eurón, 0,13 százalékkal gyengébb volt a csütörtöki  későinél, és 10,98 százalékkal gyengébb az euróval szemben, mint év végén. Péntek reggel a cseh korona, 26,755-04/eurón, 0,09 százalékkal  gyengébb, és 0,01 százalékkal erősebb, mint az év elején. A lengyel  zloty, 4,2963-13/eurón, a 0,44 százalékkal gyengébb a csütörtöki  későinél, és 4,41 százalékkal maradt el az év eleji értékétől.

Ugyanakkor a forint 222,59-64/dollár volt, 0,70 százalékkal  gyengébb a tegnapi későinél, és 18,21 százalékkal gyengébb, mint év  végén. Tavaly 7,88 százalékot vesztett a dollárral szemben. A cseh korona péntek reggelig 0,54 százalékot vesztett, a zloty  0,65 százalékot esett a dollárral szemben a csütörtöki későihez  képest. Péntek reggel az euró 1,3083 dollár volt vételi oldalon, 0,0099 dollárral gyengébb a csütörtöki későinél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.