Cseheknél és szlovákoknál ünnepel a VW

A német konszern két gyárában is jubileumi modellek gördültek le a szalagról: Pozsonyban a hárommilliomodik autót, Kvasnyvban a félmilliomodik Superbet ünnepelték.

A VW konszern a Pozsonyban gyártott hárommilliomodik autóját ünnepelte: húsz év alatt öt márka 12 modelljét 148 országba exportálták. A dévényújfalui üzem szalagján készült az jubileumi VW up!, mini., de ott gyártják a Škoda Citigo és Seat Mii modelleket is. A 180 hektárnyi telepen készül még az Audi Q7-es és a VW Touareg. Az 1992. februárjától termelő Volkswagen Slovakiánál az első évben 2100 autó készül, az idei terv 400 ezer darab. A 8400 embert foglakoztató cég tavalyi forgalma 5,19 milliárd euró volt, az eddigi beruházások értéke 2,1 milliárd euró után 2016-ig további másfélmilliárddal bővítik a telephelyet.A Pozsonyban gyártott gépkocsik 99,8 százaléka exportra megy, és legnagyobb piacukra, Németországra kerül a termelés 41,9 százaléka. A VW Slovakia adja az ország exportjának 9,1 százalékát.

A Škoda zászlóshajójának 2001-es piacra kerülése óta a Limousine és a Combi is sikeres kategóriájában, 2011-ben először kelt el világszerte több mint 100 ezer Superb. A jubileumi modell egy fehér Superb Combi Laurin & Klement, június 22-én gördült le a Škoda kvasiny-i üzemének szerelőszalagjáról. A Superb a világ 85 országában szerepel a márka kínálatában, és 2011-ben 117 ezer darab kelt el belőle. 2009 óta Kínában is kapható, ahol három évvel piaci bevezetése után a Superb kategóriája egyik legnépszerűbbje. 2011 során a világszerte kiszállított mennyiség több mint 40 százaléka Kínában talált gazdára, ahol a Superb 1,4 TSI DSG rekorddal is szolgált: első alkalommal sikerült egyetlen tanknyi üzemanyaggal megtenni a Sanghaj és Peking közötti bő 1200 kilométert.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.