Cseh kiadót vásárolt a Penta

A pozsonyi székhelyű Penta nemzetközi befektető csoport megvásárolta a prágai Vltava-Labe-Press (VLP) kiadó 100 százalékos tulajdonát, valamint a Novotisk nyomdát a német Verlagsgruppe Passau társaságtól. Ha az ügyletet a cseh gazdasági versenyhivatal jóváhagyja, akkor a Magyarországon is vállalkozó cég kezébe kerül a Deník napilap, amely 71 regionális mutációban jelenik meg.
A Penta ezen kívül megszerezte a legnagyobb példányszámban megjelenő cseh hetilapokat és magazinokat jegyző Astrosat Média 51 százalékos tulajdonrészét, továbbá a Ceská distribuční terjesztőhálózat 70, valamint a vele versengő PNS 30 százalékát. Ugyanekkora kisebbségi csomagot szerzett az AdActive internetes reklámközveítő-és szerző csoportban is . A VLP jelenleg a második legnagyobb kiadó Csehországban.

Simone Tucci-Diekmann a német konszern vezérigazgatója nyilatkozatában stratégiai döntésnek nevezte a csehországi kivonulásukat, mert ezután még inkább a német és a lengyel sajtópiacra kívánnak összpontosítani.

Cseh szakértők szerint ebben a lépésben nyilván az is szerepet játszott, hogy a VLP kiadó 2013-ban 61 millió, egy évvel korábban pedig 22 millió korona (hozzávetőleg 250 milli forint) veszteséggel zárt. A tavalyi mérleget nem hozták nyilvánosságra, viszont a társaság törzstőkéjét a felére, 930 millió koronára csökkentették.

A Penta tavaly vásárolta meg Pozsonyban hollandiai leányvállalata, a V3 Media Holdings révén a Plus l den bulvárújságot (tavalí eladott átlagos példányszáma 45 660), a Plus 7 dní hetilapot (121 ezer), a Trend gazdasági hetilapot (11 700), valamint az egyik leglátogatottabb hírportált, az aktualne.sk-t. Néhány héttel később pedig az ugyancsak német Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft társaságtól vette meg a legnagyobb szlovákiai kiadóház, a Petit Press Rt.50 százalékos tulajdonrészét. Ez a társaság jegyzi a Sme (átlagos példányszám 45 ezer), az Új Szó (22 ezer) napilapot, a Vasárnap hetilapot (28 ezer) és több mint húsz regionális szlovák újságot.

A hír bejelentése után a Sme szerkesztőségének többsége beadta a felmondását, mert veszélyeztetve érezték a lap függetlenségét. Idén több más ismert publicistával együtt megalapították a Denník N napilapot (10 ezres induló példányszámmal, amely fokozatosan növekszik) és internetes portált.

Zdenek Kubát a Penta befektetésekért felelős igazgatója Prágában megismételte, hogy mindkét országban tiszteletben tartják a szerkesztőségek függetlenségét, megerősítik anyagi helyzetüket, a vásárlásokkal főleg a kínálkozó szinergikus hatásokat óhajtják érvényesíteni. Konkrétumokat azonban nem említett, a Petit Pressben pedig csupán 40 százalékos kisebbségi csomagot tartottak meg.

A Penta Holdingnak jelenleg tíz európai országban vannak jelentős érdekeltségei, alkalmazottaiknak a száma meghaladja a 35 ezret. Tavalyi forgalmuk 6,7 milliárd euró volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.