Cséfalvay Zoltán: meglesz a 2,8 százalékos hiánycél

Magyarország tartja magát az idei 2,8 százalékos, GDP-arányos költségvetési hiánycélhoz, igaz a különadókból eredő bevételek az év későbbi részeiben folynak be a költségvetésbe.

Magyarország tartja magát az idei 2,8 százalékos, GDP-arányos költségvetési hiánycélhoz, de a különadókból eredő bevételek az év későbbi részeiben - júniusban és az év végén - folynak be a büdzsébe - válaszolta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) stratégiai államtitkára a Budapest Business Journal című lap kedd esti üzleti fórumán arra a kérdésre, hogy a negyedéves hiány nem veszélyezteti-e az éves deficitcélt.

Az NGM keddi közlése szerint az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számított - 2011. első negyedéves hiánya 742,1 milliárd forint volt, az éves előirányzat 108 százaléka. Tavaly az államháztartás első negyedévi deficitje 609,9 milliárd forint volt, amely az éves teljesítés 70,1 százalékát adta. Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta: a központi költségvetés évközi hiányának alakulását részben egyes bevételek szokásostól eltérő időbeli lefutása befolyásolja, de az év végi hiánycél tartható.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a magyar gazdaságpolitika összhangban van az európai gazdaságpolitika válságra adott válaszaival, ugyanakkor bizonyos speciális helyzetek a szokásostól eltérő megoldásokat követeltek meg. Kifejtette: a kormány, hivatalba lépése után - első intézkedései között - stabilizálta az államháztartás helyzetét, úgy, hogy az intézkedések egyharmada a kiadások csökkentésére irányult.

A kabinet a döntések meghozatalakor azt tartotta szem előtt, hogy a versenyképesség növelése, a gazdaság bővülése nélkül nem hatékonyak a költségvetési stabilitás megteremtésére irányuló intézkedések - emelte ki az államtitkár.

Cséfalvay Zoltán hozzáfűzte: a 2013-ban kivezetendő ágazati különadók nem multinacionális vállaltok, vagy egyes befektetők ellen irányulnak, magyar cégeket ugyancsak érintenek.

Magyarországon Közép-Kelet-Európa legvonzóbb üzleti környezetét szeretnék megteremteni - mondta az államtitkár, hozzáfűzve, hogy ehhez kapcsolódóan indult az Új Széchenyi Terv is, és alakította át a kormány az európai uniós források elosztásának rendszerét.

Az idei év és 2012 a reformok kidolgozásának, életbe léptetésének éve lesz, ezt alapozza meg Széll Kálmán Terv, amelynek középpontjában az államadósság csökkentése áll - mondta Cséfalvay Zoltán. Hozzáfűzte: a tervnek központi része a munkaerő-piaci aktivitás ösztönzése, az, hogy az embereket a szociális ellátórendszer helyett a munka világa felé orientálják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.