Csata az amerikai atomerőművekért

A világ leggazdagabb magánbefektetőjének tyúkszemén tapos az Électricité de France (EdF), amely Warren Buffett által kiszemelt amerikai erőműtársaságban szeretne többségi tulajdonhoz jutni. Esélyei egyre jobbak.

A harc Buffett és az EdF között a csőd szélén álló Constellation Energy megszerzéséért folyik, amelynek azonnali egymilliárd dolláros készpénz injekcióra van szüksége ahhoz, hogy rendezze adósságait és biztosítsa a normál üzletmenethez szükséges forrásokat. A francia állami tulajdonú EDF októberben a Constellation teljes részvénycsomagjára tett ajánlatot, amelyet aztán visszavont.

Mostani ajánlatuk a Constellation atomerőművi egységeinek közös üzemeltetésére szól, azaz az EDF számára elegendő lenne az 50 százaléknyi részvénypakett megszerzése. Erre egyelőre 4,5 milliárd dollárt szánnak. Ez a részvényenkénti 52 dolláros ajánlat igen gálánsnak tűnik a Warren Buffett multimilliárdos MidAmerican Energy Holdings nevű cége által kínálthoz képest, hiszen a felár 96 százalékos.

Ráadásul az EdF már házon belül van, 9,5 százalékos pakettja van a Constellationben. A franciák számára kiemelt fontosságú lehet az üzlet, hiszen korábbi ajánlatuk csupán részvényenként 35 dollárról szólt. Az egymilliárd dolláros készpénz juttatást mind az EdF, mind a MidAmerican megadná, mindenesetre az elemzők több esélyt adnak a sikerre az EdF-nek, mint Warren Buffett érdekeltségének.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.