Csapda lehet az illetékcsökkenés

Kár várni a csökkenő lakásvásárlási illetékre, jobban jár, aki most alkuszik, mert az engedmény több lehet az adón megspórolt összegnél – állítja az egyik pesti ingatlanforgalmazó iroda.

A szokásos év végi pörgés helyett lelassult az ingatlanpiac az utóbbi két hétben – adta hírül a Central Home budapesti ingatlanforgalmazó hálózat közleményében. Az elmaradó lakásvásárlások okát kutatva kiderült, hogy sokan a januárra ígért csökkenő illetékre várnak, vagyis elhalasztják a vásárlást.

Cordia Thermal lakópark építkezése

Csakhogy az ingatlanforgalmazó cég szerint a spekuláció visszaüthet, mivel a most alkura kész piacon több árengedményt lehetne elérni, mint amennyi pénzt az illetéken meg lehet majd takarítani.

A tervezett változtatatás szerint 4 millió forint forgalmi érték fölött 6 százalékról 4 százalékra esik, míg a 4 millió forint alatti ingatlanok után továbbra is 2 százalékot kell befizetni. Egy 10 millió forintos lakás esetében ez azt jelenti, hogy nagyjából 200 ezer forinttal csökken majd a befizetendő összeg, aminél a lépéskényszerben lévő eladók némelyike többet is engedne az árból, ha gyorsan lenne most vevője.

Más országokban egyébként jellemző, hogy a téli hónapokban hagyományosan lelassul az ingatlanpiac, Magyarországon viszont ekkortájt mindig felpörgött, mert sokan igyekeztek lakásvásárlással elkerülni a nyereségadót.

A Central Home vezetője, Yizhaq Ben Ezra, szerint a külföldiek továbbra is távol maradnak a budapesti ingatlanpiactól, ők egyébként is inkább a tavaszi hónapokban vásárolnak aktívan. 2010 tavaszára olyan külföldi, leginkább olasz, és izraeli befektetők várhatóak, akik nagy kockázattal is beszállnak egy-egy lakásba. A kisebb kockázatviselést vállaló külföldiek visszatérése a banki hitelfeltételek változásától függ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.