Csányi: legfeljebb 15 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészlet

Legfeljebb 15 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést tart elképzelhetőnek a devizahitelesek esetében Csányi Sándor, feltéve, ha elvárás, hogy ne járjanak jobban, mint a forinthitelesek.

Maximum 15 százalékos csökkentést tart elképzelhetőnek a devizahitelek törlesztőrészletében Csányi Sándor, az OTP BANK elnök-vezérigazgatója, hogy ne járjanak jobban a forinthiteleseknél. Az OTP elnök-vezérigazgatója arra nem tudott válaszolni, "milyen árfolyamon képzeli el a megoldást" – mondta a Hír TV-nek nyilatkozva a bankvezető.  

- Ha a bankoknak külön-külön kell megoldást találni, akkor nyilvánvalóan nem lehet egységes megállapodás - fejtette ki a tévécsatornának, ugyanis jelenleg is versenyhivatali eljárás folyik náluk a végtörlesztés miatt. Hogy a két ügynek pontosan mi köze van egymáshoz, azt a szakértők még találgatják csupán, alighanem arról lehet szó, hogy a végtörlesztéssel kapcsolatban alkalmazott gyakorlatot a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja, így a bankok nem kockáztatnának azzal, hogy egyeztetik stratégiájukat. Igaz, a Végtörlesztés esetén a gyakorlati megoldások összehangoltságára lett figyelmes a GVH. 

Csányit annak kapcsán kérdezte a csatorna, hogy Matolcsy György jegybankelnök reggelizni hívta a bankvezetőket, megtárgyalandó a növekedési hitelprogram tapasztalatait. Patai Mihány, a Magyar Bankszövetség elnöke ennek kapcsán elmondta, hogy a devizahitelek átváltása csak érintőlegesen, néhány mondatban került szóba a találkozón. Matolcsy György jelezte: a kormány álláspontjának ismeretében fogja saját véleményét kialakítani.

Patai megismételte a Bankszövetség álláspontját, amely szerint közösen kell állni a devizahitelesek megsegítésének költségeit, a bankok már eddig is vállalták, hogy arányosan nagyobb szerepet vállalnak, mint az adósok és a kormány. A bankszövetség augusztus végén kétféle változatot tett le a kormány asztalára, amit most is tartanak, ugyanakkor dolgoznak egy harmadik változaton, jövő hétfőn pedig újra összeül a bankszövetség elnöksége, ahol végiggondolják ezt is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.