Csányi: a politika mászik rá a gazdaságra

A politikusok zsebében egyre több gazdasági erőt látok felhalmozódni – mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. Szerinte a bankszektor a működőképessége határához érkezett, és nem látszik, hogy egy-két pénzintézeten és az ő bankján kívül ki tudna egy nem a multikra építő növekedést finanszírozni.

Inkább költsék stadionokra, mint a takarékszövetkezetek feltőkésítésére – ezt válaszolta Csányi Sándor a Forbes magazin munkatársainak azon kérdésére, nem bántja-e, hogy a szektorból a különadókkal kisajtolt milliárdokból sportberuházásokra költ a kormány. Az OTP elnök-vezérigazgatója, aki az MLSZ elnöke is, azt mondta: a stadion megtérül, mert több ember sportol majd a fejlesztések után. A Takarékbank állami segítéséről nem szólt más rosszat, legfeljebb csak megismételte: a központosított szövetkezetek elveszítik majd azon előnyüket, hogy a vezetők is ismerik a helyi ügyfeleket, miközben szerinte az új szervezetnek még évekbe telik, amíg elérik az OTP mai szolgáltatási színvonalát.

Csányi a Forbes csütörtökön megjelenő számának címlapsztorija, a vele közölt interjúban beszél arról, hogyan érzi magát az ország egyik leggazdagabb embereként (nem változtak szokásai), okoz-e problémákat a Molnak a Hernádi Zsolt enök-vezérigazgatót ért horvátországi vád (nem, és Csányi szerint a magyar ügyészség véleménye a döntő).

Az OTP elnök-vezére persze beszél a politikához fűződő viszonyáról is – több felkérést kapott, de mindig nemet mondott –, de a gazdaság és a politikai összefonódásáról is. „A gazdasági szereplők zsebében sokkal kevesebb politikai erőt látok, míg a politikusok zsebében egyre nagyobb gazdasági erő látszik felhalmozódni” – mondja erről.

Csányi azt mondja, nem ért egyet a kormányzat minden lépésével – de el tudta fogadni, hogy vészhelyzetben a bankoknak is részt kell vállalniuk. Most már viszont szerinte a szektor a működőképessége határán van, és nem látszik, hogy „egy nem multik által vezérelt gazdasági növekedést az OTP-n és talán egy-két másik bankon kívül ki fog tudni finanszírozni.”

A legnagyobb hazai pénzintézet elnök-vezérigazgatója reménykedik abban, hogy a kormány a devizahitelesek segítése során nem tesz újabb, a fizetési morált és a bankok helyzetét romboló lépést. Csányi szerint a kormányzati kommunikáció is teher arról, hogy öt adósból egy ma már nem fizet: sokan várnak újabb és újabb segítségre. A bankár nem érti azokat, akik nem lépnek be az árfolyamgátba – ezt jó intézkedésnek tartja -, mert az ügyfél „egy használt autó árát kapja ajándékba a banktól és az államtól, miközben a mainál 20–25 százalékkal kisebb törlesztőrészletet kell fizetnie öt éven keresztül”. 

Csányi Sándor
Csányi Sándor, OTP
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.