Csányi: a bankokkal önmagát győzi le a kormány

Ha a kormány legyőzi a bankokat, önmagát győzi le, mivel akkor elszabadulnak a kamatok és a forintárfolyam. Ebből a házasságból nem lehet szabadulni - fogalmazott Csányi Sándor, az OTP Bank első embere.

A verseny jó, de 38 bank túl sok a magyar gazdaság méretéhez képest - hangoztatta a privátbankár.hu tudósítása szerint a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Csányi Sándor és Orbán Viktor korábbi sajtótájékoztatója a Parlamentben
Kurucz Árpád 2010.07.08. Digitális 2010. július 8. Budapest. Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor OTP elnök közös sajtótájékoztatója a Parlamentben a stadionépítésekről. Fotó: Kurucz Árpád

A bankok közti éles verseny vezetett a devizahitelezés elburjánzásához - tette hozzá. Emlékei szerint tíz évvel ezelőtt még ő is a devizahitelezés ellen lobbizott. Ám ez nem járt sikerrel, így az OTP is élt ilyen ajánlattal.

Leszögezte: a devizahiteleket 18 év feletti, felnőtt emberek vették fel, akiket tájékoztattak a kockázatokról. Aki annak idején forinthitelt vett fel, még mindig rosszabbul járt. Ráadásul - meglátása szerint - a devizahitelesek mintegy fele kifejezett spekulatív céllal vette fel a devizahitelt, hisz azt magasabb kamatú betétben elhelyezve ebből akart megélni.

A legbosszantóbbnak azt tartja, hogy nem a bankok, hanem a "szegénység vámszedői", a hitelközvetítők "vezették meg" az embereket.

"Nincs hitel kockázat nélkül, vagy az árfolyam miatt, vagy a kamat miatt az adós kockázatot vállal. Arról meg mindenki hallgat, hogy az adósok nagy része nem az árfolyamok miatt van bajban, hanem azért, mert nincs munkája" - hívta fel rá a figyelmet az elnök-vezérigazgató.

Úgy vélte, a Magyar Nemzeti Bank úgynevezett hedge ügyletekkel átvállalhatott volna a devizaadósok kockázataiból.

A kormány átváltási javaslata komoly problémák elé állíthatja a válságot tulajdonképpen stabilan átvészelő hazai bankszektort. "Azt minden közgazdász tudja, hogy ha nem stabil a bankszektor egy országban, akkor az az ország kockázatosabb lesz. Tetszik, nem tetszik, ez egy olyan házasság, amiből nem lehet kiszabadulni" - hívta fel a figyelmet Csányi.

Ha kevesen váltják át a hitelüket, nem lesz nagyobb megrázkódtatás - mondta Csányi. "De azt gondolom, ha teljesül a kormány szándéka, és legyőzi a bankokat, akkor a magyar kormány legyőzi saját magát. Elszabadulnak a kamatok" - sorolta a bankvezér. A forint árfolyama jelentősen gyengülni fog, aki devizában marad, annak ez még nagyobb teher lesz. Aki átmegy forinthitelbe vagy már ilyen adóssága van, annak nő a kamata.

Ha az OTP 1200 milliárdnyi lakáshiteléből mind az 548 milliárdnyi devizahitelt átváltják, az OTP tőkemegfelelési mutatója még mindig messze megfelel majd az előírt követelményeknek.

Hozzáfűzte: az OTP csak olyan ügyfelet lakoltat ki, aki nem hajlandó szóba állni a bankkal, ezek száma viszont elenyésző - "jó ha egy-két ilyen eset lesz idén".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.