Csányi Sándoré lehet a KITE

Hatalmasat nőtt Csányi Sándor súlya a honi mezőgazdasági életben azzal, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnap engedélyezte, hogy az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft. közös közvetett irányítást szerezzen az ország legnagyobb agrárintegrátori cégei közé sorolt KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. ( KITE Zrt.) felett.

Ezzel lehetővé vált, hogy Csányi Sándorhoz köthető csoport irányítsa a KITE-t, hiszen mindhárom társaság az ő érdekeltsége. Az ügylet versenyhivatali jóváhagyására azért volt szükség, mert mindkét cégcsoport foglalkozik vetőmagokhoz, műtrágyákhoz, növényvédő szerekhez és különféle mezőgazdasági terményekhez kapcsolódó kereskedelmi tevékenységgel.

A GVH ugyanakkor arra jutott, hogy a gabonafélék kereskedelmében a két vállalkozáscsoport együttes hazai piaci részesedése nem éri el a 20 százalékot. A műtrágyák, valamint a vetőmagok, a növényvédő szerek és az olajos magvak kereskedelmében ugyanakkor a két vállalkozás együttes súlya meghaladta a 20 százalékot, ám ebből a Csányi-csoport részesedése kevesebb mint 5 százalék. A hivatal így rábólintott az ügyletre.

A GVH nem zárta be a kapukat
A GVH nem zárta be a kapukat
Konyhás István

Aligha kétséges, hogy ezzel Csányi Sándor amúgy sem kicsiny befolyása jelentősen emelkedik a hazai agrárszektorban, s nem csupán azért, mert „házon belülre kerül” egy patinás és jelentős forgalmat – tavaly 236 milliárd forint – bonyolító vállalat. Több iparági szakember a versenyhivatali eljárás során azt hangsúlyozta, hogy túl nagy is ez a befolyás. A KITE ugyanis éppen integrátori tevékenysége miatt hatalmas súlyú cég a honi mezőgazdasági vertikumban.

Elég arra gondolni, hogy a vállalat saját – elmúlt év végi – adatai alapján körülbelül kilencezer aktív, termelést folytató partnerrel áll kapcsolatban, akik összesen 2,4 millió hektár termőföldet művelnek. Ez a hazai 5,3millió hektár hazai mezőgazdasági termőterület 45 százaléka. A területek nincsenek a KITE birtokában, még csak nem is a cég használja azokat, de a társaság mindenképp rálát a munkát végző termelők gazdálkodására. A nádudvari vállalkozás például vetőmaggal, műtrágyával látja el a gazdákat, gépeket értékesít, és a termés felvásárlásában is közreműködik.

Ennek eredményeként súlya a hazai gép- vagy terménykereskedelemben 25-30 százalék, míg a vetőmag, műtrágya és növényvédő szerek terén 35 százalék körüli. Bár a gazdák így függnek a KITE-től, ám ez a kapcsolat kétoldalú: nem ez az egyetlen integrátor a piacon, s ha a termelők később elégedetlenek lennének azzal az iránnyal, amerre Csányi kormányozná a céget, akár odébb is állhatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.