Csalódást okozott Bernanke

Lejtmenetbe kerültek a vezető részvényidexek az óceán mindkét partján Ben Bernanke pénteki beszédét követően, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke ugyanis semmiféle konkrét utalást nem tett az esetleges további monetáris élénkítésre.

Lejtmenetbe kerültek a vezető részvényidexek az óceán mindkét partján Ben Bernanke pénteki beszédét követően. Ez a befektetők csalódottságára utal, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke semmiféle konkrét utalást nem tett az esetleges további monetáris élénkítésre, a gyengélkedő amerikai gazdaság gondjainak orvoslására, nagy előzetes várakozással kísért felszólalásában.

A dollár ennek hatására erősödött, az euró és svájci frank rovására is. Hab volt a tortán, hogy a washingtoni kereskedelmi minisztérium ugyanaznap közölt adatai 0,3 százalékponttal lefelé korrigálták az amerikai GDP-t a vártnál gyengébb export miatt. Azaz (évesített negyedéves alapon) az USA gazdasága mindössze egy százalékkal bővült a második negyedévben.

Mindemellett Bernanke igyekezett megnyugtatni a befektetőket a pénzügyi döntéshozók szokásos éves, wyomingi tanácskozásán arról: Amerikát korai lenne még temetni gazdaságának feltorlódott gondjai, a krónikus munkanélküliség, az államadósságtömeg és a vergődő ingatlanpiac miatt. - Noha kétségkívül fontos problémákkal nézünk szembe, az Egyesült Államok növekedési fundamentumait, úgy tűnik, nem módosították véglegesen az elmúlt négy év megrázkódtatásai - mondta.

Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász a The New York Times pénteki számában megjelent véleménycikkében eleve arra számított, hogy Bernanke semmi jelentőset nem jelent be, mégpedig az erős republikánus nyomás miatt. Ezt Krugman Rick Perry elnökaspiráns nevével fémjelzi, aki nyíltan megfenyegette a bankelnököt arra az esetre, ha olyan expanzív monetáris politikára kötelezi el magát, ami átnyúlik a 2012-es elnökválasztáson. A Fed nyílt piaci bizottsága már korábban jelezte, hogy legalább 2013 közepéig a nulla szint közelében tartja a kamatokat, ami gyakorlatilag beismerő vallomásnak ér fel az amerikai gazdaság kilátásait illetően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.