Elérte a krízis az állampapírok piacát

A tervezett 50 milliárddal szemben csak 35 milliárd forint értékben tudott állampapírt értékesíteni a államadósság-kezelő. A pénzpiaci vihar szele elérte a másodlagos kötvénypiacot: a tízéves lejáratú papíroknál 50 bázisponttal ugrott a hozam.

Az utóbbi időben megszokott fokozott befektetői érdeklődéssel, túljegyzéssel és csökkenő hozamokkal szemben elég rosszul sikerült az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) mai aukciója. A 12 hónapos papírok iránt gyenge volt a kereslet, a felkínált 50 milliárd forint kötvényre 50,5 milliárd forint értékben érkezett ajánlat. A vártnál magasabb hozamok miatt az ÁKK ezekből végül mindössze 35 milliárd forint értékben fogadott be.

A pénzpiaci vihar szele már tegnap elérte a másodlagos kötvénypiacot. A tízéves lejáratú papírok esetében a hozam mintegy 50 bázisponttal emelkedett.

Az ÁKK mai aukciójára a helyzet tovább romlott: a papírokért kínált legalacsonyabb hozam 3,15 százalék volt, míg a legmagasabb befogadott ajánlat 3,67 százalékról szólt. Az állampapírokat végül 3,51 százalékos átlaghozam mellett sikerült értékesíteni, amely 67 bázispontos emelkedést jelent a legutóbbi aukció eredményéhez képest. Akkor egyébként az alacsonyabb hozamelvárás mellett összesen 75 milliárd forint kincstárjegyet vettek a befektetők.

Ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy ez a forint árfolyamának újabb, igaz a szerdainál kisebb mértékű esésével járt együtt, akkor egyre biztosabban kijelenthető, hogy a piaci szereplők egyre inkább arra kezdenek utazni, hogy a jegybank kamatot fog emelni. Ezt persze egyelőre nem lehet készpénznek venni, de ha a változások iránya és dinamikája nem változik, akkor komoly kihívások elé kerül a jegybank és a kormány.

Állampapír-értékesítés a kincstárban. Az adózás a költségvetést segíti
Állampapír-értékesítés a kincstárban. Az adózás a költségvetést segíti
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.