Csalni hagyja a nagyokat a NAV?

Ezermilliárdos tételben hagyja adótcsalni a kiemelt adózókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - ezt állítja az adóhatóság munkatársa. A megvádolt hivatal mindent tagad.

Feljelentést tett a NAV egyik munkatársa hivatali visszaélés miatt az ügyészségen. Horváth András, aki hosszú ideje ellenőrzési szakkordinátorként dolgozott, a Levegő Munkacsoport és a VÉSZ közös rendezvényén állt a nyilvánosság elé - számolt be az Index.

A lapnak a NAV munkatársa arról beszélt: a kiemelt adózók, vagyis a legnagyobb magyar cégek és a multikkal adócsalásaival elnézőbb a hivatal. Szerinte nagyjából 1000 milliárdos tétel az, amit a legnagyobbak évente elcsalnak.

Horváth azt mondta, munkája során - amelyben főként a határon átnyúló áfacsalásokat vizsgálta - több esetben tapasztalta, hogy a hivatal vezetősége elnéző a nagy gazdasági érdekérvényesítő képességű multikkal és nagy cégekkel szemben. Az elmúlt években több ügyről is leállították.

Horváth elmondta, felmondását már beadta a hivatalnál, de még tegnap is próbálták visszatartani.

Az ügyben a NAV is megszólalt, a reakciót az Index teljes terjedelmében közölte. Ennek lényege, hogy "határozottan visszautasítják" a cikkben megfogalmazott vádakat. Szerintük a kiemelt adózók körében évente elvégzett "átlagosan 1700" ellenőrzés során fokozatosan növekszik a "megállapítással" záruló esetek száma. Vádaskodó munkatársuk állításait azonban az "adótitokra vonatkozó szigorú szabályok okán" tételesen nem cáfolhatják. Az "alaptalan vádakat" szerintük ennek tudatában fogalmazhatták meg. A "folyamatban lévő ügyekről, illetve azok esetleges eredményéről, végkimenetéről" pedig "hiteles információkkal az érintett munkatárs nem is rendelkezhet".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.