Csalnak az uniós energiapénzekkel?

Okirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség indítványára büntetőeljárás zajlik egyes meg nem nevezett vállalkozók ellen, akik a gyanú szerint a házfelújítások uniós támogatásaival éltek vissza. Az érintett lakóközösségektől a hasonló ajánlkozókkal szemben fokozott figyelmet kérnek.

"Egyes vállalkozók" a Nemzeti Energiatakarékossági Programra (NEP) és egyéb uniós forrásokra hivatkozva próbáltak meg a lakossági energiafelhasználásban-korszerűsítésben érdekelt lakókat megtéveszteni - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

Az ajánlattevők 40-50%-os kedvezmény ígéretével házaltak és szereztek megbízásokat, a korszerűsítési munkákat azonban rendkívül nagy, a kedvezmények és az állítólagos vissza nem térítendő támogatás beszámításával is irreálisan magas áron valósították meg.

A lakóházakba becsöngetve azt állították, hogy ellenőrizniük kell a házak energetikai állapotát, mert e nélkül 2010-től a lakás nem kaphatja meg az energiahatékonysági zöldkártyát. Különböző kötelezettségekkel, szankciókkal és támogatásoktól való eleséssel érvelve érték el számos esetben azt, hogy a lakók nagy kedvezményre jogosító szerződést kössenek velük. A vállalkozók egyik érve az volt, hogy a lakossági energetikai pályázatok kivitelezését azért tudják nagyon kedvező áron elvégezni, mert további támogatásokat nyertek el meg nem nevezett uniós pályázatokon, melyek forrásainak elosztására ők jogosultak, továbbá kapcsolatban vannak az Energia Központtal (amely a NEP és az NFÜ hivatalos közreműködő szervezete), és saját maguk írják meg a lakosok támogatást igénylő pályázatait.

Az Energia Központ azonban semmiféle kapcsolatban nem állt a vállalkozókkal, így az esetet azonnal jelezte az NFÜ felé. Az NFÜ az illetékes minisztériumokat, a kistérségi koordinátorokat és a Regionális Fejlesztési Ügynökségeket is tájékoztatta a visszaélésekről, valamint jogi útra terelte az ügy kivizsgálását. Jelenleg a visszaélésekkel gyanúsított cég vezetője és mások ellen okirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt ügyészi szakban büntetőeljárás zajlik.

Az NFÜ elhatárolódik az esettől. Sem az NFÜ, sem az Energia Központ nem nyújt ilyen jellegű támogatást. Az így megrendelt és elvégzett munkák esetében a lakók elesnek a ténylegesen elnyerhető támogatásoktól, mivel megvalósult, befejezett fejlesztéseket utólagosan már nem lehet támogatni.

Az érintetteket a beruházások előtt fokozott informálódásra intik, például a www.nfu.hu vagy a www.umpont.hu internetoldalon.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.