Csalás: egy kereskedőprogram, és ami mögötte van

Navinder Singh Sarao londoni bróker úgy gondolta, hogy kihasználja a kereskedőszoftverek nagyszerű adottságait. Prímán sikerült, igaz, a felügyeleteknek ez már nem tetszett annyira – írja a Privatbankar.hu.

A bróker napja 2010. május hatodika, amely úgy vonult be a tőzsde történelmébe, mint a "flash crash", amikor is kevesebb mint 30 perc alatt majdnem 1000 pontot estek a legfőbb amerikai mutatók, köszönhetően a számítógépes kereskedő algoritmusoknak.

Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium szerint Sarao jól kitalált és szépen elrejtett szoftver segítségével játszadozott a piaccal aznap, amely bőven hozzájárult a flash crash-hez: a program jókora kontraktuscsomagra adta ki az eladási utasítást, amely lenyomta az árfolyamokat. Ezek után Sarao visszavonta az utasítást, megvette az immáron alacsonyabb árú kontraktusokat, majd eladta azokat, amikor a piac korrigált. 

 

A felügyelet szerint 2010 és 2014 között 40 millió dollárt keresett a bróker határidős termékekkel. Állítólag már 2009-ben felfigyeltek a tevékenységére, de csak most állították elő csalás és manipuláció miatt.

A Flash Crash persze nemcsak Saraónak volt köszönhető, de az ő algoritmusa is nagyban hozzájárult az 1 billió dolláros bukáshoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.