Családos? Februárban már több pénz jön

Újabb jótéteményekkel lepi meg a családokat a kormány. Lesz itt minden, csak győzzék számolni a pénzt.

A kormány 2016-ban tovább mérsékli a családok terheit a személyi jövedelemadó csökkentésével és a kétgyerekesek családi adókedvezményének növelésével - errről Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, valamint Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár beszélt hétfőn egy budapesti sajtótájékoztatón.

Novák Katalin felidézte, január elsejétől ötezer forinttal emelték a két gyereket nevelők havi adókedvezményét, amely éves szinten akár 60 ezer forintos megtakarítást jelenthet. Hozzátette, az emelés 2019-ig évente ötezer forinttal folytatódik, így addigra az eddigi összeg duplája, havi negyvenezer forint maradhat ezeknél a családoknál.

Kiemelte, körülbelül 1,1 millió embernek nőtt az anyagi mozgástere a családi adókedvezménynek köszönhetően, 300 ezer szülő pedig, akiknek három vagy több gyereke van, szinte egyáltalán nem fizet személyi jövedelemadót, így havonta 100 ezer forintot tud megtakarítani.

Elmondta, a családi adózás már a várandósság 91. napjától igénybe vehető, és járulékokból is érvényesíthető.

Novák Katalin beszélt a tavaly bevezetett, friss házasoknak járó adókedvezményről is, amelynek mértéke havi ötezer forint, és a házasság első két évében vagy az első gyerek születéséig jár.

Tuzson Bence hangsúlyozta, Magyarországon a család az első, a gyerekek a legfontosabbak, és a kormány családtámogatásának része az idei egyszázalékos adócsökkentés is. Felidézte: 2010-ben magasak voltak az adók, amit a kormány drasztikusan, a korábbi 32 százalékról 16 százalékra csökkentett.

A cél, hogy a fizetéseket alacsony adók, Európában a legalacsonyabbak terheljék - fogalmazott, hozzátéve, jelenleg vannak olyan európai országok, ahol az 50 százalékot is eléri az szja.

Tuzson Bence példákkal szemléltette, mennyivel több maradhat az embereknél a nettó béremelés, az szja csökkenése és a családi adókedvezmény növelése után. Azt mondta, egy minimálbérből élő családnak mindez éves szinten 120 ezer forinttal emeli meg a jövedelmét, egy átlagbérből élő családnak pedig 165 ezer forinttal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.