A családi cégek szerint a multikhoz húz az Orbán-kormány

A családi vállalkozások nem extra előnyöket, de legalább a multikkal azonos elbírálást kérnek az Orbán-kormánytól. Úgy érzik ugyanis, a kabinet nem súlyukhoz és jelentőségükhöz méltóan tekint rájuk.

A családi vállalkozások gazdálkodását segítő környezetet szeretne a Felelős Csalási Vállalkozások Egyesülete (FBN-H) – hangzott el a szervezet sajtóbeszélgetésén. Az egyesület tagvállalatai tavaly több mint 270 milliárd forint forgalmat bonyolítottak. Magyarországi tevékenységük mellett az exportpiacokon is jelentős szerepet töltenek be, ráadásul összességében mintegy 20 milliárdos beruházásokon is gondolkodnak – derül ki abból a felmérésből, amelyet a szervezet végzett tagjai körében.

A mintegy 50 cég nagyságrendjében már meghaladja azt a mérethatárt, amelyekkel a magyar kormány stratégiai együttműködési megállapodásokat szokott kötni. Az FBN-H esetében viszont ez még nem történt meg – jelezte Rudas László elnök. Terveik szerint hosszú távú befektetési lehetőségekhez hasonló adózási előnyök mellett gazdálkodnának.

Nem extra előnyöket, egyenlő elbírálását szeretnének – szögezte le az elnök. Nem szeretnének például újra adózni a befektetett tagi kölcsönök visszavétele után. A multinacionális vállalatokéhoz hasonló munkahelyteremtési kedvezményeket is szeretnének. Kedvező adóztatást remélnek akkor is, ha a családi vagyonból új vállalkozást indítanak vagy befektetnek.

Mivel a családi vállalkozások általában több generáción át működnek, különösen fontos a hosszú távon tervezhető törvényi környezet - szögezte le.

Az értékmegőrzés mellett legalább ennyire fontos az elkötelezettségük a magyar piac iránt.

Kérdésünkre, hogy az elképzelésekkel összefüggésben felvették-e már a kapcsolatot a kormánnyal, Kürti Tamás, az FBN-H alapító tagja és alelnöke kifejtette: nem akarnak politikai csaták részévé válni, ezért üzeneteket küldenek a szándékaikról a mindenkori kormány felé.

Ennek érdekében évente fórumot rendeznek, ahová az összes politikai szervezet képviselőit meghívják, s ahol beszélnek elképzeléseikről. Ezeken a fórumokon, vagy a sajtón keresztül igyekeznek szándékaikat közvetíteni.

A mintegy 50, széles tevékenységi kört felölelő tagvállalkozás egyelőre csak kicsiny szeletet képvisel a magyar gazdaságban, ám jelentőségük és az általuk képviselt hozzáadott érték nem elhanyagolható – fogalmaztak. Kürti Sándor megjegyezte: a politikának és az államnak meg kellene tanulni a családi vállalkozásokkal együtt gondolkodni, mert ez jelenleg nem nagyon működik.

Európai fogalmak szerint az a társaság sorolható e körbe, ahol a család tulajdoni aránya meghaladja az 50, nyílt vállalkozás esetén a 25 százalékot. Ezen felül legalább két családtagnak vezető tisztséget kell betöltenie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.