Csaknem százmilliárd forintra rúgnak az állam ki nem fizetett számlái

Az államkincstár adatai szerint szeptember végére az állam ki nem fizetett számlái 600 millió forinttal csökkentek, így a lejárt tartozások mára csak 97,7 milliárd forintra rúgtak. Tavaly ilyenkor 56,9 milliárd forint volt a lejárt ki nem fizetett követelés.

Szeptemberben 97,7 milliárd forintnyi lejárt tartozást tartottak nyilván könyveikben a költségvetési szervek intézményei - olvasható a Magyar Államkincstár honlapján. Így a kilencedik hónapban 600 millió forinttal csökkent ez a összeg, így egy rövid három hónapos emelkedő trend tört meg. Ennek ellenére nem kétséges, hogy a tartozás hónapokon belül átlépi a soha nem látott százmilliárdos mértéket - írta a Napi Gazdaság.
A kifizetetlen számlaállomány kisebb megszakításokkal a kormányváltás óta növekszik - 2010 májusában 23,7 milliárd forint volt a szállítók követelése - azóta a költségvetési intézmények fizetési kedve jelentősen romlott, ráadásul a kormány az önkormányzati egészségügyi intézmények állami kézbe vételével jelentős adósságokat is átvett. A régi tartozásokat pedig az új állami tulajdonos sem fizeti gyorsabb ütemben, mint tették azt korábban az önkormányzatok. Mint kiderül, az állam ily módon 56 milliárd forintnyi tartozást vett a nyakába, vagyis 2010 óta alig 20 milliárddal nőtt a korábbi költségvetési kör adóssága - tehát három év alatt megduplázódott.

Az államkincstár közlése szerint a legnagyobb mértékű, 1,7 milliárd forintos tartozáscsökkenést szeptemberben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház jelezte, ami a Csillagpont Kórház pályázathoz kapcsolódó szállítói tartozás egy részének kiegyenlítéséből ered. A Debreceni Egyetem a költségtérítéses hallgatók tandíjaiból befolyt bevételből 1,3 milliárd forint tartozást rendezett.

Tovább csökkent 0,4 milliárd forinttal a Pécsi Tudományegyetem, 0,3 milliárd forinttal a Semmelweis Egyetem szállítókkal szembeni tartozása. Szintén 0,3 milliárd forintos csökkenést jelzett tárgyidőszak végére a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, a Csolnoky Ferenc Kórház, a Zala Megyei Kórház és a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház és Rendelőintézet. Ezzel szemben tovább növekedett 0,5 milliárd forinttal a MH Egészségügyi Központ, 0,3-0,3 milliárd forinttal a Fejér Megyei Szent György Kórház és a Szegedi Tudományegyetem tartozása. A kormányhivatalok szintén 0,3 milliárd forinttal jelentettek nagyobb összegű, állam felé fennálló tartozást.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.