Csaknem 15 ezer gazdálkodó kaphat támogatást az AKG program keretében

Összesen mintegy 15 ezer gazdálkodó részesülhet támogatásban az agrár-környezetgazdálkodási program (AKG) keretben az elkövetkező öt évben - közölte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) pénteken.

A minisztérium közleménye kiemelte: mintegy 1,2 millió hektár területen évente összesen 55 milliárd forint támogatás nyerhető el az AKG programból. A program egyes ágazatok - például az állattenyésztés, gyümölcstermesztés, ökológiai gazdálkodás, valamint a természetvédelem - kiemelt támogatását teszi lehetővé.

Az AKG révén a minisztérium szerint több mint háromnegyed millió hektár szántóföldi növénytermesztéssel, 350 ezer hektár legeltetéssel vagy kaszálással, valamint több mint 75 ezer hektár szőlő- és gyümölcstermesztéssel érintett terület vonható be a környezetkímélő célprogramokba.

Az összes támogatott kérelmező 87 százaléka kis- és közepes méretű gazdaságban, 300 hektárnál kisebb területen gazdálkodik.

Az FVM rámutatott: egyedül az integrált szántóföldi célprogram esetében utasítottak vissza pályázatokat forráshiány miatt, de így is mintegy 570 ezer hektár támogatása valósulhatott meg.

Ezen célprogram esetében azonban elkerülhetetlen volt a részleges elutasítás, mivel az Európai Bizottság döntése alapján az AKG összességére fordítható források 35 százalékát lehet csak felhasználni integrált szántóföldi célprogramra, magyarázta a minisztérium.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.