Csak rövid időre veti vissza a befektetéseket a japán katasztrófa

A Quaestor szerint az elkövetkező hónapokban a világpiacon folytatódik a részvénypiacok emelkedése, amit főképpen a kedvező vállalati eredmény-várakozások és a magas vállalati készpénzállomány indokol.

A japán katasztrófa miatt a befektetői bizalom megingása átmeneti lesz- írja a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. befektetők számára készített Navigátor című kiadványában.

A cég szerint a földrengés és cunami, valamint a térségben megrongálódott atomerőmű nyomán fellépő nukleáris veszély gazdasági hatásait nehéz megítélni és számszerűsíteni jelenleg. A bizonytalanság jelenti a legnagyobb problémát. A korai becslések szerint 180 milliárd dollár körüli összegre tehető a károk nagysága, ami a japán GDP mintegy 3%-a. A világgazdaságra nézve már jóval szerényebb lehet a hatás, becslések szerint 0,2-0,5%-os növekedési áldozatot jelenthet a katasztrófa.

A japán cunami gazdasági hatása jelenleg a járműgyártásban és a finommechanikai ipar területén lesz leginkább kézzelfogható. A jelenleg öt évesre becsült helyreállítási fázisban a nyersanyagok (acél, réz) iránti kereslet növekedése lesz jellemző. Az olaj ára a kieső japán kereslet miatt visszaeshet, azonban az atomenergiával kapcsolatos problémák ismét a hagyományos energiaforrások, így elsősorban az olaj felé fordítják a keresletet. Megélénkülhet az érdeklődés az alternatív energiaforrások felhasználása iránt is. A finomított olajtermékek piacán az átmenetileg kieső finomítói kapacitások miatt a többlet japán kereslet tovább emelheti a benzin és a gázolaj árfolyamát.

Élénkülő befektetői aktivitás

Ugyanakkor a nemzetközi részvénypiacok emelkedését több tényező együttes hatása támogatja. A kedvező vállalati eredmény-várakozások, a magas vállalati készpénz-állomány következtében megélénkülő felvásárlási és sajátrészvény-vásárlási aktivitás, és a részvényalapokba áramló tőke jelentik a legfőbb hajtóerőt. A fő kockázati tényezőt jelenleg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed likviditásnövelő programjának júniusi kifutása, az amerikai munkaerő-piaci helyzet javulásának üteme, és az inflációs folyamatok jelentik.

Az Egyesült Államokban a 2010 negyedik negyedéves jelentési szezon a végéhez közeledik, és ismét egy átlagon felüli negyedéven vagyunk túl. Az eddig jelentő társaságok 71%-a a vártnál kedvezőbb profitról számolt be. A jelenlegi előrejelzések szerint a következő, tehát a 2011-es első negyedéves jelentési szezonban az összesített profitnövekedés terén legjobban az alapanyag, az ipari és az energia-szektor szerepel majd.

Továbbra is lemaradó lehet a hazai piac

A nyersanyagárak által gerjesztett infláció alól Magyarország sem tudja kivonni magát, sőt miután a visszaesés időszakában is magas volt az áremelkedési ütem, „előnnyel" indul. Az inflációs nyomás jelentősen korlátozza a jegybanki kamatcsökkentés lehetőségét. A kormányzat láthatóan igyekszik növekedésbarát gazdasági környezetet és fiskális stabilitást teremteni, ebbe illeszkedik a Széll Kálmán terv is, amelynek részleteit az év közepén ítélhetjük majd meg. Megítélésünk szerint a program részleteit a hitelminősítő intézetek is megvárják, mielőtt további lépéseket tennének. A forint árfolyamának gyengülését a jelenlegi kockázati faktorok felerősödése hozhatja.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.